Historisk arkiv

Uken som var – uke 24

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Europaportalen

Denne Uken som var-utgaven er en spesialutgave viet det mye omtalte valget til nytt Europaparlament, og er en hyllest til de mange berømte kvinnene som har inntatt EP; hvor sosialistene fortsatt slikker såret, fascistene allerede krangler seg i mellom, og valget på ny Kommisjonspresident fortsetter.

Sentrum-høyre partiene ler hele veien til parlamentet hvor de har sikret seg 264 av de totalt 736 setene, mens sentrum-venstre partiene slikker sårene med kun 161 av plassene, de liberale ned til 80 og de grønne opp til 53 (fullstendig resultat). Frankrikes president Sarkozy er ikke overraskende selvsikker etter valget og erklærer at han vil ”forandre Europa” etter valgseieren.

Flere kjente kvinnepersonligheter har også gjort det bra i valget. Blant annet har Rachida Dati, Frankrikes 43 år gamle justisminister og alenemor med innvandrerbakgrunn, som som var tilbake på jobb fem dager etter fødselen og som alltid går i Dior, sikret seg en trygg plass i Europaparlamentet for Sarkozys parti.

Vår egen korrupsjonsjeger Eva Joly har lovet å bekjempe skatteparadiser og skape mer rettferdighet mellom nord og sør, og i Storbritannia ble den spanskfødte revisoren Marta Andreasen valgt inn for det EU-kritiske UK Independence Party (Ukip). I 2001 nektet hun å skrive under på Kommisjonens regnskap, og ble siden sparket for ikke å utvise nødvendig lojalitet og respekt. I likhet med Andreasen ble den tidligere rumenske justisministeren Monica Macovei valgt inn for sentrum-høyre etter at hun i 2007 ble sparket fra den rumenske regjeringen for å nekte å signere regjeringsdekreter skreddersydd for den politiske eliten.

I Italia ble Rita Borsellino, søsteren til en kjent dommer som ble drept av den sicilianske mafiaen, valgt inn kun etter Berlusconi og sentrum-venstre leder David Sassoli i antall stemmer. I Spania gjorde Theresa Becerril, søsteren til et kjent ETA-offer, også et godt valg.

Den bulgarske kommissæren Meglena Kuneva gjorde et veldig godt valg for partiet til den tidligere bulgarske Kong Simeon II, som vanligvis gjør det svært dårlig. Den luxembourgske kommissæren for telekommunikasjon, Viviane Reding, sikret også en plass for sentrum-høyre, selv om partiet hennes gjorde et mindre bra valg. I Latvia fikk den tidligere kommissæren Sandra Kalniete også en plass for sentrum-høyre. Den svenske utenriksministerens kone Anna Maria Corazza Bildt ovverasket alle og ligger an til å sikre seg et av Sveriges 18 seter.

I Italia ble den tidligere italienske Frøken Italia-kandidaten Barbara Matera svært populær blant velgerne i Sør-Italia og endte som nummer to, kun etter Berlusconi selv. Matera lå på topp av listen over en håndfull toppmodeller og kvinnelige programledere som ble nominert i et forsøk på å ”fornye bildet av Italia og Europa”, for å sitere Belusconi. Også i Romania ble den tidligere modellen og datteren av landets president Elena Basescu valgt inn i Europaparlamentet.

Den ytterste høyresiden har gjort det relativt godt i dette valget. I Nederland ble den platinablonde islamkritikeren Geert Wilders valgt inn, godhjertig kalt Mozart. Ungarske Jobbik fikk inn tre medlemmer, hvis parti også startet den paramilitære organisasajonen Den ungarske garde, som rett ut av 1930-tallet. Det finske nasjonalistpsrtiet Sannfinländarna fikk også inn en representant. Mange er urolig over at ekstremistene er på i fremmarsj i ti av medlemslandene.

Men allerede har det imidlertid oppstått samarbeidsproblemer mellom de mange ulike høyreekstreme partiene. Noen av de nyvalgte som f.eks. Geert Wilders' frihetsparti er islamkritiske, men er også pro-Israel og således på kollisjonskurs med de mer klassiske fascistpartiene som British Nationalist Party (som kun aksepterer hvite medlemmer) og Frankrikes Front National, eller nykommerne fra Ungarn med sin militante ving.

En høyreekstrem gruppering ble forsøkt opprettet i 2003, men imploderte da Benito Mussolinis datterdatter Alessandra Mussolini fornærmet de rumenske medlemmene, ved å anklage alle rumenere i Italia for å være kriminelle. Det viser seg altså å være ekstremt vrient å være en vrien ekstremist.

Dette var et skråblikk. Mer oppriktig om vår dekning av EP-valget her.

For en nærmere titt på programmene til de ulike partigrupperingene i Europaparlamentet, se her.

Og blir Barroso, Verhofstadt eller noen andre den neste presidenten av den nye Kommisjonen? Følg med i EU-delegasjonens neste nyhetsbrev!


Eivind André Evensen