Historisk arkiv

Utenriksministeren innledet om Midtøsten på EUs utenriksministermøte i Polen

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Europaportalen

Utenriksminister Støre deltok på EUs halvårlige uformelle utenriksministermøte – ”Gymnich” – i Sopot i Polen. Gymnich-møtet kommer i tillegg til de faste månedlige utenriksministermøtene i Brussel. I praksis trekker Gymnich-møtene ofte opp de langsiktige hovedlinjene for EUs utenrikspolitikk.

Utenriksminister Støre deltok på den delen av møtet som omhandlet fredsprosessen i Midtøsten. Bakgrunnen er det norske engasjementet i fredsprosessen i Midtøsten og formannskapet i giverkomiteen for de palestinske selvstyremyndighetene (AHCL), samt det ventede palestinske initiativet for statsanerkjennelse i FN i september. EUs utenrikssjef Catherine Ashton ba Støre om å gi innspill til debatten.

- Mitt budskap var at hele verden nå ser mot EU. Det gir store muligheter, men medfører også et ansvar om å være en ansvarlig diplomatisk aktør, sa utenriksminister Støre etter møtet. Ifølge Støre var det blant EU-ministerne vilje til å utforme en felles EU-posisjon, selv om det er et stykke igjen.

Dette var første gang siden 1994 at Norge deltok på EUs uformelle utenriksministermøte.

- Det er verdt å merke seg at vårt Midtøsten-engasjement gir oss en posisjon som gjør at EU ønsker å høre Norges vurderinger, sa Støre. Han mener EU kan bli en sentral aktør i det videre spillet om FN-resolusjonen.

Øvrige temaer under Gymnich var EUs strategiske partnerskap, og EUs forbindelser med nabolandene i øst og sør.


Les også: Utenriksministerens kronikk i Bergens Tidende og Stavanger Aftenblad, 1. september 2011