Historisk arkiv

Utfordrende å følge finanssaker i EU

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Europaportalen

Uro i finansmarkedene og gjeldsproblemer i Europa fører til at EU må handle for å få bukt med utfordringene. - Dynamikken mellom den økonomiske virkeligheten i Europa og tiltak i EU er noe av det som gjør det spennende å følge utviklingen i EU på økonomi- og finansfeltet, sier Lars-Erik Østby som er ny finansråd ved EU-delegasjonen.

Han skal følge EUs økonomiske politikk og utviklingen av finansielle tjenester som utsendt fagråd fra Finansdepartementet. Tilsammen er det utsendt 27 fagråder fra ulike departement til EU-delegasjonen i Brussel.

Erfaring med finans
Østby er utdannet sosialøkonom og har lang erfaring fra Finansdepartementet. Områder han har jobbet med er blant annet arbeidsmarkedet, pensjonsspørsmål, statlig organisering og strukturpolitikk. Han har lengst erfaring som del av ledergruppen i Finansavdelingen. En av oppgavene han har jobbet med der er å forberede materialet som er beslutningsgrunnlaget i regjeringens budsjettkonferanser samt behandle mange av de løpende enkeltsakene som fagdepartementene fremmer for regjeringen. 

- Det er motiverende å skulle løfte blikket mot Brussel og følge også de store linjene i den internasjonale økonomien på nært hold, sier Østby.

Arbeidet i Finansdepartementet har til tider hatt internasjonalt fokus med erfaringsutveksling hos kolleger utenfor Oslo. Eksempler på dette de seneste par årene er besøk i finansdepartementene i Berlin og i London. I forbindelse med enkeltsaker fra de ulike fagdepartementene i Norge har han jobbet med en god del saksfelt og enkeltsaker som er direkte EU/EØS-relevante.

Variert saksagenda
I høst skal blant annet utvidelsen av tilsynsfunksjonene i EU overfor finansmarkedene og hvilke konsekvenser det vil få for EØS-avtalen følges opp.  I tillegg skal sluttbehandlingen av direktivet om innskuddsgarantiordningen følges. Her har finansråd Kari Anita Syverud, som har arbeidet lenge med denne saken, et spesielt ansvar for oppfølgingen fra norsk side i Brussel. 

- Som finansråd forventer jeg at det vil komme opp enkeltsaker jeg raskt må sette meg inn i, i tillegg til faste arbeidsgrupper, fora og prosesser som jeg skal delta i, sier Østby. Den faste arbeidsgruppen i EFTA for finansielle tjenester er eksempel på et permanent forum som skal følges.

Finansielle tjenester utgjør en sentral del av EUs indre marked, som har vært i utvikling siden midten av 1980-tallet. Innføringen av euro i 1999 har bidratt til å styrke integrasjonen og konkurransen i de europeiske finansmarkedene.  

Norge har vært en del av det indre markedet for finansielle tjenester siden EØS-avtalen trådte i kraft  i 1994. Norge deltar ikke direkte i samordningen av den økonomiske politikken, men påvirkes gjennom deltakelse i det indre marked og en betydelig samhandel med EU.