Historisk arkiv

Redegjørelse av utenriksministeren om viktige EU- og EØS-saker

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Europaportalen

Debatten i Stortinget etter redegjørelsen om viktige EU- og EØS-saker i november i fjor viste at engasjementet knyttet til EØS-avtalen er sterkt i denne sal, og at EØS-avtalen har bred støtte i Stortinget. Fem stortingsflertall og seks regjeringer har lagt denne og andre sentrale avtaler med EU til grunn for norsk politikk.

I januar kom den omfattende forskningsbaserte gjennomgangen av erfaringene med EØS-avtalen og øvrige avtaler med EU i rapporten ”NOU 2012:2 Utenfor og innenfor. Norges avtaler med EU”. Dette er et omfattende og grundig dokument, og et viktig innspill ikke bare i vår samfunnsdebatt. Den møtes også med oppmerksomhet i en lang rekke europeiske land og i EU. Jeg vil uttrykke anerkjennelse til forskergruppen for det omfattende arbeidet, og ikke minst for måten analyser og konklusjoner er gjort rede for i et godt og tilgjengelige språk.

Rapporten har to hovedbudskap: For det første peker den på positive effekter av EØS-avtalen på deler av norsk næringsliv, verdiskaping og samfunn. For det andre at avtaleverket knyttet til demokrati, deltakelse og medvirkning har svakheter.

 

Les Utenriksministerens tale i sin helhet her.