Ser behov for nye regler innen fiskeriforvaltning
Historisk arkiv
Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II
Utgiver: Europaportalen
Av Børge Sved, EU-delegasjonen
Nyhet | Dato: 04.10.2012
Eksperter fra Universitetet i Tromsø delte sine kunnskaper om bærekraftig fiskeriforvaltning i Brussel denne uken. Blant innlederne på seminaret var statssekretær Kristine Gramstad og fiskerikommissær Maria Damanaki.
Eksperter fra Universitetet i Tromsø delte sine kunnskaper om bærekraftig fiskeriforvaltning med et lydhørt publikum i Brussel denne uken. Blant innlederne på seminaret var kommissær for fiskeri og maritime saker, Maria Damanaki, og statssekretær Kristine Gramstad i Fiskeri- og kystdepartementet.
Universitetet i Tromsø stilte med fem eksperter som belyste ulike sider ved fiskeriforvaltningen både i Norge og EU under sitt seminar «Future fisheries» på Norway House onsdag 3. oktober. Seminaret ble arrangert i samarbeid med Den norske EU-delegasjonen, Nord-Norges Europakontor og Fiskeri- og kystdepartementet.
Behov for nytt EU-regelverk
Et sentralt tema var sammenligningen av Norges regelverk, som blant annet forbyr fiskefartøy å kaste fisk over bord, og forslaget til reform av EUs fiskeripolitikk (CFP) som ble lagt fram av Europakommisjonen i juli 2011.
Statssekretær Kristine Gramstad fra Fiskeri- og kystdepartementet gjorde det klart at Norges posisjon er at også EU bør innføre et forbud mot utkast av fisk.
Kommissær Maria Damanaki var åpen for dialog og innspill fra Norge. Hun brukte innlegget sitt til å tegne et større bilde av situasjonen for fiskebestandene og fiskeriene. Blant annet nevnte hun at 68 prosent av bestandene i EU er overfisket, et tall som er mye høyere enn på globalt nivå. Hun nevnte også at flere land har kommet lenger enn EU når det gjelder lovgivning på feltet, og at det haster med å få på plass en ny reform i EU.
Kommissæren ville imidlertid ikke svartmale situasjonen. Hun la vekt på at det hadde vært fremgang på flere felter. Blant annet har EU innført et eget sertifikat som skal verifisere at fisk er fanget på lovlig vis og innenfor kvotene. Flere fiskebestander er også kommet opp på et bedre nivå de siste årene.
Bidro med analyser
Ekspertene fra Universitetet i Tromsø presenterte muligheter, svakheter og mulige feller innen reguleringen av fiske.
Professor Petter Holm viste hvordan nye aspekter innen økonomi, miljø og mer deltakelse fra ulike samfunnsgrupper i utformingen av fiskeforvaltningen, har kommet mer på dagsorden de siste årene.
Ett av prinsippene som er mye omtalt når nye reguleringer for fiske nå diskuteres, er prinsippet om maksimal bærekraftig fangst (MSY). Her bidro også Claire Armstrong, professor innen ressursøkonomi, til å belyse muligheter og mulige fallgruver.
MSY betyr kort og godt at man finner den størrelsen på en fiskebestand som gir størst produksjonsvekst. Dette betyr at man i størst mulig grad kan høste av overskuddet på sikt og samtidig gjøre fisket mer lønnsomt enn det er i dag. Armstrong problematiserte også hvordan man skal få fiskebestander opp på et MSY-nivå, siden dette vil påvirke antall fiskere og maritime bedrifter på kort sikt.
Debatt i Europaparlamentet
Europaparlamentet behandler nå Europakommisjonens forslag til reform av den felles fiskeripolitikken. Damanaki omtalte reformforslagene som til dels radikale, men at dette er nødvendig for å forbedre fiskeripolitikken. Hun uttrykte et ønske om at Europaparlamentet ikke gjør endringer i forslagene som kan minske effekten av et nytt regelverk. Kommissæren håper at det nye regelverket kan ferdigstilles innen utgangen av 2013.
Se også:
Kommissær Maria Damanakis hovedinnlegg