Historisk arkiv

Viktigste møteplass for norsk engasjement i Asia

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Europaportalen

Av Børge Sved, EU-delegasjonen

Norge deltar i et forum for samarbeid med EU og asiatiske land gjennom medlemskapet i ASEM, hvor til sammen 51 land fra Europa, Asia og Oceania deltar.

Norge deltar i et forum for samarbeid med EU og asiatiske land gjennom medlemskapet i ASEM, hvor til sammen 51 land fra Europa, Asia og Oceania deltar.

Norge ble offisielt tatt opp som medlem i «The Asia-Europe Meeting» ASEM under toppmøtet i Laos som varte fra 5.-6. november. Her holdt statsminister Jens Stoltenberg en tale under utvidelsesseremonien der Sveits og Bangladesh ble formelt tatt opp som nye medlemmer i tillegg til Norge.

Deltakelsen både i selve ASEM-toppmøtene og det forberedende arbeidet opp mot disse, gjør ASEM til den viktigste møteplassen for Norge og Norges engasjement i Asia.

51 medlemsland deltok på toppmøtet og Utenriksminister Espen Barth Eide deltok også på deler av programmet.

Hadde samtaler med flere land
Det er flere sider ved deltagelse i ASEM som Norge drar nytte av. For det første sikrer medlemskapet at Norge får delta i ASEM-koordineringen i EUs rådsarbeidsgruppe for asiatiske spørsmål, COASI.

- Medlemskapet sikrer Norge tilgang til EUs rådsarbeidsgruppe når ASEM diskuteres, noe som gir en mulighet til å følge med på og påvirke EUs posisjonering opp mot ASEM, sier ambassaderåd Paal Aavatsmark ved EU-delegasjonen i Brussel, som også deltok på toppmøtet i Laos.

En annen fordel med å delta i ASEM, er at det gir en plattform for diskusjon og møter med andre statsledere både i Asia og Europa. Statsministeren og utenriksministeren holdt flere bilaterale møter med ulike statsledere. Statsministeren holdt møter med Filippinene, Indonesia, Thailand, Malaysia og Sveits. Utenriksministeren holdt på sin side møter med blant andre generalsekretæren for den sørasiatiske samarbeidsorganisasjonen (ASEAN), Kambodsja, India og Laos.

- Statsministeren hadde også en kort samtale med Kinas statsminister Wen Jiabao i forbindelse med en plenumssamling første dag. Dette var første offisielle kontakt siden fredsprisen ble tildelt Liu Xiaobo i 2010. Statsministeren var forsiktig med å tolke betydningen av møtet, annet enn at det var positivt, sier Aavatsmark.

Voksende møteplass
ASEM ble opprettet i 1996, som en samarbeidsorganisasjon mellom EU og enkelte asiatiske land. 15 EU-land og 7 asiatiske land var med helt fra starten.

Etter den siste utvidelsen har ASEM 51 medlemsstater. Alle de 27 EU-landene deltar. Det gjør også Russland, Australia og New Zealand. Av asiatiske land er store land som Kina, Japan, India, Pakistan, Sør-Korea og Indonesia med, for å nevne noen.

I sin tale på toppmøtet la president for Rådet, Herman Van Rompuy, vekt på at denne sammensetningen av land ikke er ubetydelig.

Til sammen har medlemslandene 60 prosent av verdens befolkning og handel. Landenes brutto nasjonalprodukt (BNP) utgjør halvparten av verdens samlede BNP, ifølge rådspresidenten.

Neste toppmøte på statsledernivå finner sted i Brussel i 2014. Før den tid skal det imidlertid holdes et utenriksministermøte i New Dehli i november neste år. Her skal man vurdere ASEM-strukturen, gitt at man har sett en fordobling av antall medlemsland siden oppstarten.

Les mer om Norges handelsavtaler med land utenfor EU her.