Historisk arkiv

Uken som var - uke 15

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Europaportalen

Morskt EU-medlemskap, presidentbesøk til Japen som aldri fant sted, kvinner og barn først eller sist og en svært ung gluping var noen av sakene vi festet oss ved da vi tok et skrått blikk på uken som var.

Avisen Nationen kunne i uken som var fortelle at 67 prosent av befolkningen i Oslo sier nei til EU ifølge en fersk meningsmåling. Ja-folket kan derimot trøste seg med at det Oslo-folk er imot er et morskt EU-medlemskap, skal vi tro på skrivefeilen som har sneket seg inn i nettutgaven av artikkelen. De som leser saken nøye vil se at en annen feil har passert kvalitetskontrollen, eller for å si det på en annen måte; nei, nei, vet ikke.

Det er 100 år siden skipet som ikke kunne synke gikk ned, og media har vært fulle av gamle og nye historier, dokumentarer og spillefilmer om Titanics forlis. Forskere ved Uppsala Universitet i Sverige har undersøkt om regelen ”kvinner og barn først” gjelder når katastrofen er et faktum. En gjennomgang av 18 skipskatastrofer som omfatter mer enn 15.000 personer viser at kaptein og mannskap faktisk har større sjanse for å overleve et forlis enn kvinnelige passasjerer.

Det nærmer seg første valgomgang i det franske presidentvalget, og fremtiden til Frankrikes kjernekraftindustri er blitt et tema i valgkampen. Nylig uttalte president Nicolas Sarkozy at han hadde besøkt Japan etter tsunamien og den påfølgende kjernekraftulykken i Fukushima for litt over et år siden. Den uttalelsen måtte Sarkozy smertelig bite i seg da hans rival, sosialistkandidat Francois Hollande, etter en rask sjekk kunne slå fast at presidenten slett ikke hadde besøkt Japan.

Et langt mer humoristisk innslag i valgkampen står en halvt svensk 24 år gammel kvinne for. I beste youtube-stil tilkjennegir blondinen sin kjærlighet til Venstrefrontens Jean-Luc Mélenchon som har vært en overraskelse i den franske valgkampen. Videosnutten er så fengende og profesjonelt laget at vi har en mistanke om at det handler like mye om å markedsføre sangerinnen Rebecca Carlton som presidentkandidaten hun synger om…

På den tyske politiske arenaen har en nykommer svingt seg opp. En meningsmåling utført for tv-kanalen RTL gir det tyske Piratpartiet hele 13 prosents oppslutning. Piratene går dermed forbi De Grønne i å være Tysklands tredje største parti på meningsmålingen. Piratpartiet ble stiftet I 2006 etter modell av det svenske Piratpartiet og har frihet på internett som sin viktigste kampsak. Partiet har deltatt med varierende suksess i flere delstatsvalg, og valget til Riksdagen neste år blir den store styrkeprøven for protestpartiet som allerede har lagt flere skandaler og interne stridigheter bak seg.

I Storbritannia er en fire år gammel pike blitt medlem av den eksklusive Mensa-klubben. Man må være ganske smart for bli medlem, men Heidi Hankins hadde ikke problemer i så måte. Hun har nemlig en IQ på hele 159, og det er bare ett nummer bak Albert Einstein. Gjennomsnittlig IQ til en voksen person er for øvrig 100.

God uke!