Uken som var - uke 18
Historisk arkiv
Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II
Utgiver: Europaportalen
Nyhet | Dato: 07.05.2012 | Sist oppdatert: 28.06.2012
Sosialistene seirer i Frankrike, mens anti-kapitalistene og nynazistene inntar parlamentet i Hellas. Samtidig trues både fotball-EM og Eurovision av boikott, og den britiske dronningen er livredd Hellas. Dette er noen av sakene vi la merke til i uken som var.
Ukas store begivenhet var François Hollandes seier i presidentvalget i Frankrike. Sosialisten markerte at han var en mann av folket ved å ankomme valgvaken i en liten og beskjeden Renault. Hollande har sagt han ønsker å bruke mer penger for å stimulere til vekst og ønsker derfor å reforhandle budsjettkuttavtalene med EU. I seierstalen lovet han Europa en ”ny start”. Det første vi merket oss av den nye starten, er ifølge The Guardian at børsene har falt drastisk. En av grunnene er frykt for hva som vil skje nå som alliansen Merkel - Sarkozy er brutt. En tøff ny start for Europa og den nye franske presidenten, med andre ord.
At britene har vært og fortsatt er lunkne til EU er ikke noe nytt. I uken som var kunne vi lese at Storbritannias statsminister David Cameron gav EU skylden for resesjonen. Denne uken kom det frem noe som derimot er en stor overraskelse. Ifølge BBC har den britiske dronningen, som har besøkt i alt 116 land, aldri besøkt Hellas. Det spørs om det blir flere besøk fremover heller med tanke på ustabiliteten i ferielandet. Det venstreradikale og anti-kapitalistiske partiet Syriza kom på andreplass i valget, mens det nynazistiske partiet ”Gyllent Dagry” sikrer seg så mye som ni prosent av stemmene.
I Hellas og EU går kanskje ikke ting helt på skinner, men det er kanskje nettopp skinnene eurokratene og andre Belgia-farere må ta til takke med fremover. Brussel internasjonale flyplass bygges om og derfor er tilgangen for biltrafikk sterkt redusert. Om det enorme prosjektet kun er for å sysselsette arbeidsløse europeere vites ikke.
De arbeidsløse har i hvert fall nok av tid til å følge sommerens to store begivenheter i Europa: OL i Storbritannia og fotball-EM i Ukrania og Polen. For dem som ønsker å følge sosiale medier for å oppdatere oss kan det derimot se verre ut. London-OL har nemlig lagt ut svært strenge regler for bruk av sosiale medier. De omlag 70 000 frivillige får ikke lov å tvitre om OL, og det er også svært strenge regler for utøverne og sponsorene.
Ikke alle er glade i sport, men grunnen til at flere prominente ledere fra EU-land har kommet med trusler om EM-nekt kommer visstnok av andre årsaker, melder nettstedet Euractiv. Lederne tar avstand fra arrestasjonen av den tidligere ukrainske statsministeren Julia Tymosjenko, og det har vært spekulert i mishandling. Nylig innsatt for tredje gang, tar president Putin avstand fra det hele og mener man aldri bør blande sport og politikk. Men å blande politikk og musikk er det ingen som sier noe om, tenker kanskje armenerne. De har nemlig trukket seg fra Eurovision som følge av at en armener ble skutt på grensen til årets vertsland Aserbajdsjan. De må likevel betale hele avgiften for Eurovision-deltakelsen og også et ekstra gebyr for å ha trukket seg etter fristen. Alle monner drar?
God uke!