Historisk arkiv

Uken som var - uke 42

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Europaportalen

Et uhøytidelig skråblikk på det europeiske nyhetsbildet sett fra Brussel

I Luxembourg ble det feiret bryllup med en skigående Pia Haraldsen look-a-like, katter finner ukjente romerske ruiner, ekorn kan brukes når man skal fly og Casual Friday har fått ny betydning i Østerrike.

I Luxembourg ble det feiret bryllup med en skigående Pia Haraldsen look-a-like, katter finner ukjente romerske ruiner, ekorn kan brukes når man skal fly og Casual Friday har fått ny betydning i Østerrike.

Stéphanie de Lannoy og Pia Haraldsen har flere ting til felles, de liker begge å gå på ski og de er nærmest identiske av utseende. De liker også samme type menn, gjerne prinser, og spesielt prins Guillaume av Luxembourg, Haraldsens tidligere kjæreste. Dessverre for Pia Haraldsen var det Stéphanie, og ikke Pia, som ble prinsesse av Luxembourg. I Luxembourg gledet alle hjerter seg over en storslått feiring i helgen.

I Roma er det så vanlig med gamle ruiner at man til og med snubler over dem når man går ut for å finne igjen katten om kvelden. Da Mirko Curti lette etter katten sin tirsdag kveld hadde den krøpet inn i en grotte der gulvet var dekket av menneskelige skjeletter. Grotten viste seg å være en 2000 år gammel, tidligere uoppdaget katakombe.

Forrige uke skrev vi om østerrikeren Felix Baumgartners fallskjermhopprekord. I uken som har gått har en tidligere fallskjermhelt blitt hentet fram i lyset, russeren Yakov Solodovnik. I 1939 var han den første som hoppet fra stratosfæren, fra over ti tusen meters høyde, men det var ikke bare høyden på fallskjermhoppet hans som var spektakulært. Solodovnik var nemlig kledd i en meget spesiell trykkdrakt. I tillegg til å ha silke- og ullundertøy var Solodovnik kledd i en overall – av dobbelt ekornskinn. Om det var flyveekorn som ble brukt sier artikkelen ingenting om. Under hoppet fikk han en del klesproblemer, og hjelmen satte seg fast, slik at han, etter landing, måtte skalle hodet i et tre for å få den av. Baumgartners hopp forløp heldigvis uten lignende hendelser.

Og vi fortsetter å fokusere på klesdrakt, om ikke av ekornskinn. I Østerrike har det å bære nasjonaldrakt vært noe omstridt. Men, «the times they are a-changing» og trendy unge østerrikere bærer nå gjerne tradisjonell lederhosen på jobb og på fest. «Casual Friday» i Østerrike betyr ikke lenger at jeans er akseptert som arbeidsantrekk, nå er det selebukser og t-skjorter som gjelder. Og dette er i den kjente designeren Vivienne Westwoods ånd. Hun påstod nemlig en gang at hvis alle kvinner i Østerrike bar folkedraken «dirndl» , ville verden være fri for stygghet. Så, føler du for å bruke bunad på jobb en dag, skal du vite at du er med på å gjøre verden til et vakrere sted.