Historisk arkiv

Uken som var - uke 45

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Europaportalen

Et uhøytidelig skråblikk på det europeiske nyhetsbildet sett fra Brussel

Uken som gikk bød på en uvanlig oppskrift på et langt liv, løsningen på en 20-årig banankrangel og nyheten om at en gammel mann kanskje blir Twitters mest fulgte.

Uken som gikk bød på en uvanlig oppskrift på et langt liv, løsningen på en 20-årig banankrangel og nyheten om at en gammel mann kanskje blir Twitters mest fulgte.

Reg Dean fra Derbyshire i England hadde nylig fødselsdag, og hadde det vært plass hadde han fått 110 lys på kaken, noe som gjør han til Englands eldste mann. Vanligvis er sol, sunt kosthold og mosjon årsaker som forklarer et langt liv, men så er ikke tilfelle for Dean, som bruker ett ord for å forklare hvorfor han har levd så lenge: latskap. Han takket i tillegg for bursdagsfeiringen, og håpet det ville bli en ny feiring når han fyller 130.

En annen ting som er gammel er EUs banantollforhandlinger med WTO. 20 år etter at forhandlingene startet har EU nå gått med på å senke tollsatsen på import av bananer, så sør-amerikanske bananprodusenter enklere kan eksportere varene sine til EU. Et proteksjonistisk regelverk, som var innført for å beskytte tidligere europeiske kolonier i Afrika og Karribien er dermed historie. «Dette har tatt så lang tid at mange av saksbehandlerne har pensjonert seg underveis», uttalte WTO-sjef Pascal Lamy.

En annen gammel mann som har vært i nyhetene denne uken er pave Benedict 16. Det er mulig han tok til seg leserbrevet som sto på trykk i norske aviser på midten av 1990-tallet, som hevdet Internett var en flopp. Det kan i hvert fall være årsaken til at paven kun skriver for hånd og ikke bruker datamaskin. Nå har han likevel tatt et steg inn i den digitale tidsalder, og skaffet seg en konto på Twitter. Om alle verdens 1,1 milliarder katolikker velger å følge oppdateringene hans vil han få flere følgere enn Justin Bieber og Herman Van Rompuy til sammen.

En som trolig håpet på samme popularitet var det britiske parlamentsmedlemmet Nadine Dorries. Hun fikk derimot oppleve at skal man være parlamentsmedlem bør man helst sitte i parlamentet – og ikke ta en måneds fri for å spille inn reality-tv i den australske bushen. Dorries bestemte seg nemlig for å delta i reality-programmet «I’m A Celebrity… Get Me Out Of Here», for å «befinne seg der folk faktisk kunne se henne». Med det mente hun trolig på tv, og ikke i den australske jungelen. Et sted hun derimot ikke vil befinne seg framover er Westminster, ettersom reality-deltagelsen førte til at hun ble suspendert fra parlamentet.

En som ikke er kjendis, men likevel kom seg ut, er den brasilianske kokainsmugleren som ble sluppet fri i Belgia denne uken. Mannen, som forsøkte å smugle fire kilo kokain inn i landet, ble pågrepet på Brussel lufthavn, men ble samme uke sendt tilbake til Brasil uten straff fordi en portugisisktalende tolk ikke kunne oppdrives til fengslingsmøtet. Vi håper for belgernes skyld at de fleste lovbrytere de tar framover snakker fransk.