Historisk arkiv

Uken som var – uke 17

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Europaportalen

Noen venter sultent på solen, mens andre forbereder seg på fransk presidentvalg. På de britiske øyer frykter noen hva François Hollande kan finne på. Og i Danmark raste debatten om akademisk ytringsfrihet i uken som var.

Med den norsk-franske Eva Joly ute av den franske valgkampen, står slaget ikke uventet mellom den franske sosialistkandidaten Francois Hollande og den sittende president Nicolas Sarkozy. Hollande, som ligger i teten i den franske valgkampen, skaper frykt i The Economist. Budskapet er ikke til å ta feil av: Hollande er en fare for Frankrike og resten av Europa. Hollande kan, ifølge The Economist, sette det tysk-franske samarbeidet på spill og vanne ut fiskalpakten mellom EUs medlemsland. I valget mellom pest og kolera gir magasinet for annen gang sin støtte til Sarkozy. Intet mindre.   

Europa er vant med at statsledere kritiserer EU når tilstanden ikke er på topp hjemme. I et intervju med avisen The Guardian gir statsminister David Cameron EU skylden for at landet står i fare for å falle tilbake i resesjon, og frykter at Storbritannia er for avhengig av eksportmarkedet i eurosonen. En undersøkelse utført av Sunday Times YouGov viser at 32 prosent av britene klandrer Camerons regjering for resesjonen, 29 prosent gir eurosonen og andre globale faktorer skylden, mens 17 prosent mener ansvaret ligger hos den forrige Labour-regjeringen. Det er vel hva vi kan kalle rimelig jevn fordeling av skyld.

Europa har ikke sett mye til solen den siste uken, og den sveitsiske avisen Tages-Anzeiger kan ikke akkurat by på noen solskinnshistorie. En femti år gammel kvinne skal ha sultet seg i hjel etter å ha begynt på en spirituell slankekur som krevde at hun sluttet å spise og drikke for utelukkende å leve på sollys. Kvinnen skal ha fått inspirasjon til den solrike dietten etter å ha sett en østerriksk tv-dokumentar om en indisk guru som hevdet han hadde levd slik i sytti år. Snakk om å vente på solen!  

Danskene er flinke på merkevarebygging, men nå frykter akademia for universitetenes anseelse etter en bitter konflikt mellom en tysk musikkprofessor og ledelsen ved Aarhus Universitet. Professoren Linda Maria Koldau sa opp stillingen sin ved universitetet etter å ha kritisert instituttet hun jobbet ved for å ha et lavt akademisk nivå i avisen Politiken. Ved danske universiteter kan man studere musikkvitenskap uten å kunne noter og lese Goethe uten å kunne tysk, hevder den høyst respektable avisen Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ). Avisen skriver en hard dom over danske universiteter, hvor administrative ledelser har vokst seg så mektige at de begrenser professorenes ytringsfrihet. Nå frykter rektorer over hele Danmark hvilken negativ effekt det har på Danmark anseelse. Det var sgu skidt!

God uke!