Historisk arkiv

Uken som var – uke 19

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Europaportalen

Feiring av Europadagen med åpent hus hos EU-institusjonene, skandinavisk klage om facebook-reklame og en ny industriell revolusjon er noen av sakene vi la merke til i uken som var.

Våren har kommet til Brussel og onsdag 9. mai var det tid for den årlige feiringen av Europadagen, ikke bare i Brussel men også i resten av Europa. Markeringen ble avsluttet med festival og åpne dører til alle EU-institusjonene på Schuman, bokstavelig talt.

Schuman-kvarteret er vanligvis synonymt med dress og stress, der eurokrater halser fra møter til møter. 12. mai var det en helt annen atmosfære man møtte i EU-kvartalet. Levende musikk, ballonger og barnefamilier preget Europafestivalen, der man også fikk prøve seg som oversetter og man fikk gå inn i det aller helligste i Rådsbygningen hvor blant annet toppmøtene foregår.

I kjølvannet av valgresultatene i Hellas og Frankrike blir det uformelt toppmøte i Brussel allerede 23. mai for å diskutere vekst og ikke bare innstramminger som forberedelse til det ordinære møtet i Det europeiske råd i slutten av juni. Kommissær for næringsliv og innovasjon, Antonio Tajani, tok ifølge nettstedet Euractiv sågar til orde for en tredje industriell revolusjon i uken som var. Både bilindustrien, råmaterialer og det ytre rom skal bidra til revolusjonen om vi skal tro forhåndsomtalen.

Europa sliter med høy arbeidsledighet, og i uken som var kunne man se at selveste Prins Charles opptrådte som værmelder hos BBC. Storbritannia er i resesjon, men vi håper at det ikke står så dårlig til med landet at selv kongefamilien må ut på arbeidsmarkedet.

Forbrukerombudene i Norge, Sverige og Danmark har vært på alerten i uken som var. Disse har sendt brev til Europakommisjonen og bedt om at man vurderer om reklamen som vises på Facebooks nyhetsstrøm kan oppleves søppelpost. Ombudene frykter at definisjonen av elektronisk post ikke henger med i svingene.

Det er flere som har sett seg lei på unødig avfall. Den nederlanske parlamentarikeren Judith Merkies har sett seg lei på unødig bruk av vannflasker under møter. Europaparlamentet bruker 8000 om dagen. EU har gitt pålegg til medlemslandene om å bli mer ressurseffektive. Da er det kanskje naturlig å starte med tiltak i egne hus for å gå foran som et godt eksempel?

Ha en god uke!