Historisk arkiv

Uken som var – uke 48

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Europaportalen

Et uhøytidelig skråblikk på det europeiske nyhetsbildet sett fra Brussel

Forrige uke ble Brussel sprøytet i melk, det ble klart at franskmenn drikker mer brus og mindre vin, og en over 60 år gammel brevduebeskjed ble funnet i England.

Forrige uke ble Brussel sprøytet i melk, det ble klart at franskmenn drikker mer brus og mindre vin, og en over 60 år gammel brevduebeskjed ble funnet i England.

De som var i Brussel tidlig i forrige uke kan ikke ha unngått å merke at byen var en smule mer landlig enn vanlig. Omtrent 1000 traktorer og 2500 bønder fra 14 EU-land var samlet i byen for å protestere mot synkende melkepriser. Bøndene sprøytet 15.000 liter melk på bygningene rundt Europaparlamentet ved Place du Luxembourg, hvor de også parkerte traktorene, brant dekk og høy, og drakk øl, i stedet for av den medbrakte melken.

Mens europeiske bønder bekymrer seg for melk er det en annen drikkevare som skaper overskrifter i Frankrike. Andelen vindrikkende franskmenn er nemlig på nedgang, og bare 17 prosent av franskmenn drikker nå vin daglig. Det er landbruksdepartementet som står bak undersøkelsen, som viser at juice og brus har overtatt vinens plass i det franske kjøkken. Vi håper franskmennene vet å ta vare på sine stereotyper, og nå i det minste øker inntaket av froskelår og snegler.

En franskmann som tydeligvis ikke har trappet ned på vindrikkingen er skuespiller Gerard Depardieu. Den storvokste Obelix-skuespilleren ble tatt for promillekjøring på moped i Paris forrige uke, og ble tauet inn av politiet, som serverte ham vann og sandwicher. Det er ikke første gang Depardieu har vært i politiets søkelys. Tidligere har skuespilleren tisset i midtgangen på et fly, skallet ned en fotograf og slått ned en bilfører som han mente kjørte uforsvarlig.

Dominik Strauss-Kahn, tidligere sjef for Det internasjonale pengefondet, er i ferd med å forsøke å stable ryktet sitt på beina igjen, etter at han ble beskyldt for å ha seksuelt trakassert en kvinne som arbeidet ved et hotell han overnattet på. Saken mot ham ble senere avvist av påtalemyndighetene, men et skuespill som i disse dager settes opp i Paris kan gjøre rykteopprettingen vanskeligere enn planlagt. Regissør Philippe Hersen skal nemlig fortelle historien om Strauss-Kahns hotellbesøk fra scenen. Hadde William Shatner fått hovedrollen mener vi «Wrath of Strauss-Kahn» burde vært den åpenbare tittelen på stykket.

Hvis du er skikkelig god på å knekke kodede brevduebeskjeder fra andre verdenskrig, kan ditt øyeblikk i rampelyset være rett rundt hjørnet. Forrige uke fant nemlig en britisk mann restene av en due som bar en hemmelig kodemelding fra 1940-tallet i pipen på huset sitt. Engelsk etterretning ber nå publikum om hjelp til å dekode brevduebeskjeden.

Forrige uke meldte vi om at et urovekkende antall belgiske kebabsselgere hadde fått refs av offentlige kontrollører. Denne uken viste det seg at også belgiske bareiere har svin på skogen. En av seks barer som ble besøkt av offentlige kontrollører tillot røyking innendørs, selv om dette har vært forbudt i Belgia siden 2007. Nattestid var tallet enda høyere, da oppdaget kontrollørene at hver fjerde bar tillot innendørs røyking.