70 år siden opprøret i Warszawa-gettoen
Historisk arkiv
Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II
Utgiver: Europaportalen
Nyhet | Dato: 19.04.2013
– Det er med dyp respekt vi i dag minnes ofrene fra den jødiske gettoen i Warszawa. Gjennom sitt opprør utviste de et ufattelig mot. For det betalte de den høyeste prisen, sier utenriksminister Espen Barth Eide.
– Det er med dyp respekt vi i dag minnes ofrene fra den jødiske gettoen i Warszawa. Gjennom sitt opprør utviste de et ufattelig mot. For det betalte de den høyeste prisen, sier utenriksminister Espen Barth Eide.
I dag markeres det i Polen og resten av Europa at det er 70 år siden opprøret i Warszawa-gettoen. I Warszawa åpnes et nytt museum som forteller den tusenårige historien til Polens jøder. Museet er støttet med 22 millioner kroner fra norske EØS-midler.
– Det siste desperate forsøket på å redde de gjenværende i gettoen vil for alltid stå som et symbol på et truet folks evne til å yte motstand selv mot et tilsynelatende uovervinnelig krigsmaskineri som nazistene da representerte. Bildet av den jødiske gutten med hendene i været og skrekkslagne kvinner som føres ut av gettoen, er et av de mest kjente bildene fra den andre verdenskrig, sier Eide.
Polen huset før den andre verdenskrig den største jødiske befolkningen i verden. Fra en befolkning på 3,5 millioner jøder i Polen før krigen, er det nå bare noen få tusen igjen.
Interessen for den 1000 år gamle jødiske kulturarven har fått ny oppmerksomhet i Polen. På minnedagen for opprøret åpner et nytt museum i Warszawa som skal fortelle om den felles jødisk-polske historien, om samkvem og toleranse, men også om de mørke kapitlene. Dette er en historie som er lite kjent både i Polen og ellers i Europa.
Det norske bidraget skal blant annet gå til det nye museets formidlings- og holdningsskapende arbeid rettet mot unge i og utenfor Polen. Norske kompetansemiljøer innen jødisk kulturarv og antisemittisme vil bli trukket inn i prosjektet.
– Polen har en unik jødisk kulturarv som ikke bare er viktig for Polen, men for hele Europa. Det er positivt at Norge gjennom EØS-midlene nå skal bidra til å gjøre denne historien kjent, sier Eide.
Museet er bygget i området hvor den tidligere gettoen lå og hvor opprøret startet for 70 år siden. Det er reist ved siden av monumentet der den tyske forbundskansleren Willy Brandt knelte under sitt besøk i Warszawa i 1970. Det nye museet vil bli blant de fremste i verden for formidling av jødisk historie og kulturarv.
Polen opplever nå en gryende jødisk revitalisering med populære kulturfestivaler, nye utdanningsprogrammer og mer aktive synagoger i lokalmiljøene.
Gjennom EØS-midlene har Norge tidligere støttet prosjekter for å fremme jødisk kulturarv, religiøs toleranse og bekjempelse av antisemittisme samt oppussing av flere synagoger i Polen.