Historisk arkiv

Den internasjonale romdagen: Økt norsk støtte

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Europaportalen

I dag, 8. april, er romfolkets dag. Å bedre levekårene og fremme integrering av romfolk i Europa er en prioritet for Norge gjennom EØS-midlene.

Den internasjonale romdagen er en dag for feiring av romfolkets kultur og identitet, men også for å øke oppmerksomheten knyttet til de utfordringene folkegruppen står overfor. Det vil være markeringer både her hjemme og i resten av Europa.

Statssekretær Gry Larsen i Utenriksdepartementet gratulerer romfolket med dagen:

– Utfordringene romfolket står overfor krever felles europeisk innsats. Integrering av romfolk er en prioritert for Norge gjennom EØS-midlene og et viktig bidrag til å redusere sosiale og økonomiske ulikheter i Europa. Vi samarbeider med Europarådet, EU-kommisjonen og andre relevante organisasjoner innenfor dette feltet, sier Larsen (bildet).

Romfolket er én av flere prioriterte målgrupper for EØS-midlene. Blant mottakerlandene av EØS-midler gjelder dette særlig Romania, Bulgaria, Tsjekkia, Ungarn og Slovakia. Bare i Romania og Bulgaria er det satt av om lag 200 millioner kroner til prosjekter og programmer fram til 2016.

Norge støtter også prosjekter i Spania, Polen, Slovenia, Estland og Portugal hvor romfolket er målgruppe.

Målet er å bidra til å bekjempe rasisme, fremme integrering, utdanning, jobbkvalifisering, tilgang til helsetjenester og styrke juridiske rettigheter. Norge fortsetter også å støtte frivillige organisasjoner som jobber for å bedre romfolkets kår.

En rapport fra EU-byrået for grunnleggende rettigheter (FRA), viser at svært mange romfolk i Europa lever i fattigdom og er ekskludert fra å delta i samfunnet på lik linje med andre. Én av tre er arbeidsløse, 90 prosent lever under fattigdomsgrensen og mange blir nektet adgang til grunnleggende helsetjenester, bolig og utdanning.

Last ned faktaark om norsk innsats for romfolket gjennom EØS-midlene