Historisk arkiv

Konferanse om naturgassens rolle i Europa

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Europaportalen

Av Line Håland Aaltvedt, EU-delegasjonen

Olje- og energiminister Ola Borten Moe og EUs energikommissær Günther Oettinger er hovedinnledere på en konferanse om hvilken rolle naturgass kan spille i det framtidige energisystemet i Europa.

Energikonferansen arrangeres i samarbeid mellom Olje- og energidepartementet og Europakommisjonen og holdes i Brussel 5. mars. Det er første gang at Norge og EU samarbeider om en konferanse av denne typen.

Viser gassens muligheter
–EUs kommissær for energisaker Günther Oettinger og olje- og energiminister Ola Borten Moe ble på et dialogmøte i juni i fjor enige om å arrangere en felles konferanse for å vise gassens muligheter i den framtidige energisammensetningen i Europa. Norge er en stor gasseksportør til EU, og EU er et viktig marked for oss. Vi har et godt samarbeid med EU på energifeltet, forteller energiråd Bjørn Ståle Haavik ved den norske EU-delegasjonen i Brussel.

Konferansen er delt opp i to hoveddeler. Den første delen omhandler hvilken rolle naturgass vil ha i et framtidig energisystem med lave karbonutslipp, mens del to skal ta for seg teknologiutvikling og innovasjon som gjør gass konkurransedyktig.

Langsiktig perspektiv
Haavik mener konferansen er viktig sett i lys av debattene som pågår i EU for tiden.

–I EU pågår det nå en stor og viktig diskusjon om framtidige energisystemer og energisammensetninger, spesielt med tanke på målsettingen som EU har om å få ned karbonutslippene. Fra norsk side mener vi gass bør ha en langsiktig rolle, og at bruk av gass vil støtte opp under klimaarbeidet i EU, sier Haavik.

20 prosent av gassen i EU-markedet kommer i dag fra Norge.

-Hvis gassens rolle anerkjennes i et langsiktig perspektiv, er det klart dette vil være positivt for Norge som gassprodusent, sier Haavik.

Mer informasjon:

Konferanseprogram og informasjon om hvordan man melder seg på konferansen finnes her.

Les mer om Norges samarbeid med EU på energifeltet her.