Historisk arkiv

Stoltenberg møtte EU-ledere og det norske miljøet i Brussel

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Europaportalen

Av Line Håland Aaltvedt, EU-delegasjonen

Statsminister Jens Stoltenberg hadde samtaler med både president Herman Van Rompuy i Det europeiske råd og Europakommisjonens president José Manuel Barroso da han besøkte Brussel fredag. I tillegg møtte han representanter for det norske miljøet i byen.

Sentrale temaer for samtalene med EU-lederne var den økonomiske situasjonen i Europa, utviklingen i nordområdene og energi- og klimaspørsmål.

– Europas skjebne er vår skjebne. Derfor er det viktig for Norge å ha god kontakt med EU på alle nivåer. Vi hadde gode samtaler med EU-lederne da de var i Oslo for to måneder siden, og dette har vi fulgt opp i dag. Vi har et tett samarbeid med EU, både gjennom EØS og i andre saker, og jeg er glad for de konkrete og framtidsrettede diskusjonene med EU-lederne i dag, sa Stoltenberg.

Den gode tonen ble bekreftet av EU-lederne.

– Solid forhold
– Forholdet mellom Norge og EU er preget av et godt og solid samarbeid. Norge er tett integrert i EUs indre marked og politikk gjennom EØS-avtalen, og Norge er en EUs viktigste handelspartnere. Vi har hatt en fruktbar diskusjon om hvordan vi ytterligere kan styrke det gode samarbeidet, sa rådspresident Herman Van Rompuy.

Barroso kalte forholdet til Norge «bunnsolid» og roste Norges bidrag til å løse den økonomiske krisen i EU.

(Saken fortsetter under bildet)

Statsminister Jens Stoltenberg møtte president for Europakommisjonen Jose Manuel Barroso i Brussel 22. februar 2013. (Foto: Lars-Erik Hauge)
Det var en god tone mellom statsminister Jens Stoltenberg og president José Manuel Barroso i Europakommisjonen, da de møttes i Brussel fredag. (Foto: Lars-Erik Hauge, EU-delegasjonen)

Stoltenberg møtte i tillegg kommissær for økonomiske spørsmål og pengepolitikk, Olli Rehn. Fredag presenterte Rehn EUs økonomiske utsikter for det neste året, og han og Stoltenberg diskuterte innholdet i de nye prognosene under sin samtale. 

Møtte norske aktører
Statsministeren tok seg også tid til å hilse på norske aktører i Brussel. Fire av de norske nasjonale ekspertene som jobber i Europakommisjonen ble invitert til et møte med Stoltenberg på Norway House. Her fikk statsministeren høre om ekspertenes erfaringer i EU-systemet og deres forslag til hva Norge kan lære av EU.

(Saken fortsetter under bildet)

Statsminister Jens Stoltenberg i møte med det norske miljøet i Brussel, 22. februar 2013. (Foto: Stian Mathisen)
Statsminister Jens Stoltenberg i møte med det norske miljøet i Brussel. (Foto: Stian Mathisen, EU-delegasjonen)

Stoltenberg hadde deretter lunsj med en rekke norske representanter i Brussel, blant annet fra LO, NHO, KS, norske bedrifter og de norske regionskontorene. I møtet ble det blant annet diskutert hvordan norske økonomiske og politiske interesser på best mulig måte kan fremmes overfor EU.

– Vi setter stor pris på jobben dere gjør her i Brussel, det er en del av den totale europapolitikken Regjeringen ønsker å føre. Det at det er så mange av dere representert her, illustrerer hvordan Norge er involvert i EU på mange ulike nivåer. Vi er et lite land, men det er ingen tvil om vi har stor betydning i EU, sa statsministeren til de frammøtte.