Historisk arkiv

Utenriksministeren i EØS-rådet

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Europaportalen

EØS-samarbeidet funger godt. Det var hovedkonklusjonen fra EØS-rådets møte i Brussel 21. mai.

Det halvårlige EØS-rådet er EØS/EFTA-landenes øverste politiske dialog med EU. Irlands utenriksminister Eamon Gilmore ledet møtet på vegne av EU, mens utenriksminister Espen Barth Eide deltok fra norsk side.

Gjennomgang av EØS-samarbeidet
På dagsordenen for EØS-rådet sto status for EØS-samarbeidet generelt, herunder gjennomgangene av EØS-samarbeidet som både EU og EØS/EFTA-landene har gjennomført i 2012 og 2013. Både EU og EØS/EFTA-landene understreket at man er godt fornøyd med samarbeidet. EØS-avtalen har vist seg å være robust og fleksibel, også med tanke på fremtidig samarbeid.

EU-siden gjentok at innsatsen for å redusere antall utestående rettsakter må fortsette. EØS/EFTA-ministrene gjentok at gjennomføring av regelverk i rett tid er en hovedprioritet, samtidig som det er klare grenser for hvor raskt regelverk kan tas inn og gjennomføres.

Ostetoll
EU-siden trakk frem handel med landbruksvarer som et problematisk område med behov for økt samarbeid. Særlig vekt ble lagt på den norske omleggingen av satser for ostetoll som EU-siden mener ikke er i overensstemmelse med EØS-avtalen.

Utenriksminister Eide avviste at den norske tollomleggingen er i strid med våre forpliktelser i henhold til artikkel 19 i EØS-avtalen, og minnet om at landbrukspolitikk ikke er en del av EØS-avtalen, at Norge er en betydelig importør av landbruksprodukter og at størsteparten kommer fra EU. Norsk politikk er og vil i fremtiden være i overensstemmelse med internasjonale forpliktelser, understreket utenriksministeren.

Tema for orienteringsdebatten var bankunionen og arbeidet med garanti- og tilsynsordninger for banker og tilbydere av finansielle tjenester. Den utenrikspolitiske dialogen handlet om Mali, Syria og Nord-Korea. I tillegg orienterte utenriksminister Eide fra ministermøtet i Arktisk råd i Kiruna.

Se også:
Konklusjoner fra EØS-rådet 21. mai 2013