Historisk arkiv

EØS-finansieringsordningene

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Utenriksdepartementet

EØS-finansieringsordningene

Ved utvidelsen av EU og EØS 1. mai 2004 ble to finansieringsordninger opprettet. Gjennom disse ordningene forplikter Norge seg til å bidra med nær 10 milliarder kroner i perioden 2004 – 2009. Midlene går til utviklings- og investeringsprosjekter i de ti nye EU medlemslandene samt Hellas, Portugal og Spania.

Slik tar Norge et medansvar for å bygge fred og stabilitet i Europa. De finansielle bidragene støtter opp om økonomisk vekst, utjevning av velferdsforskjeller og demokratiske reformprosesser. De skal også gjøre de nye medlemslandene bedre i stand til å delta fullt ut i det utvidete indre marked.

De to finansieringsordningene har tilnærmet identisk regelverk og målsetting. Les mer om den norske ordningen og den felles EØS EFTA-ordningen.

Financial Mechanism Office (FMO) er et felles sekretariat for de to finansieringsordningene i Brussel. Inntil FMO får sitt eget nettsted, finnes mer informasjon her.

Grunnlaget for søknader vil være en intensjonsavtale (MoU) for hver ordning med hvert mottakerland. Disse fremforhandles i løpet av høsten 2004, og vil blant annet vise hvilke fagområder det enkelte mottakerland ønsker å prioritere. Mottakerlandene vil selv være ansvarlig for å utvikle, foreslå og gjennomføre prosjektene (mottakerstyring). Det vil bli stilt krav om egenandeler (15-40 prosent) i alle prosjekter. Prosjektstøtte tildeles i samsvar med EØS-regelverket for offentlige innkjøp, statsstøtte og konkurranse.