Historisk arkiv

Nyhetsbrev nr. 6/05. 2. september 2005

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Utenriksdepartementet

Nyhetsbrev nr. 6/05. 2. september 2005

Polen kunngjorde 31. august den første utlysningen av midlene under EØS-finansieringsordningene. Midler for totalt 175 millioner euro eller ca. NOK 1,4 milliarder lyses ut i denne omgang. Det dekker tildeling av midler til Polen for 2004 og 2005.

Den prosentvise fordeling på områdene som det kan søkes om er som følger:

Mill. EUR

Miljøvern

36,12

Bærekraftig utvikling

3,20

Bevaring av den europeiske kulturarv

28,00

Uvikling av menneskelige ressurser

11,84

Helse og barn

16,92

Forskning

8,12

Schengen/justissektoren

45,38

Adm.kapasitet miljøsektoren

9,66

Regional/kommunal sektor, grenseoverskridende aktiviteter

15,28

Assistanse til å implementere acquis communautaire

1,14

Som det fremgår er miljøsektoren høyest prioritert gjennom de fire miljøområdene; miljøvern, bærekraftig utvikling, bevaring av europeisk kulturarv og adm. kapasitet innen miljøsektoren, tilsammen 76, 89 millioner euro.

Den komplette utlysningen kan leses på www.eeagrants.org. Søknadsfristen er 30. november 2005. Alle mottatte søknader vil bli gjenstand for en intern polsk vurderingsprosess som er beskrevet i annex A i MOU med Polen og i Polens Operational Programme. Begge disse dokumentene finnes på www.eeagrants.org. Søknader prioritert av Polen vil bli vurdert og deretter oversendt norske myndigheter.

Polske aktører kan søke på disse midlene. Polske aktører kan også søke i samarbeid med norske partnere. Den videre oppfølgingen skjer nå i stor grad av aktørene selv gjennom utvikling av prosjektideer og prosjektforslag. Skal dette resultere i samarbeidsprosjekter mellom norske og polske aktører betinger det en aktiv holdning og engasjement fra norske fagmiljøers side. Det er positivt å registrere at mye skjer på en lang rekke områder.

I tillegg til denne utlysningsrunden forberedes også egne fond, bl.a. et NGO-fond, et polsk-norsk forsknings fond, et fond for såkornsmidler og et stipendfond som forventes utlyst i løpet av noen måneder.