Historisk arkiv

Årlig møte med Kypros

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Utenriksdepartementet

Det første årlige møtet med Kypros fokuserte blant annet på fremtidig arbeid med forvaltningen av EØS-midlene, herunder individuelle prosjekter, NGO-fond og stipendfond.

Årlig møte med Kypros

Det første årlige møtet med Kypros under EØS-midlene ble avholdt i Nicosia 29. september 2006. I møtet presenterte Kypros arbeidet så langt og fremtidig arbeid med forvaltningen av ordningene, herunder individuelle prosjekter, NGO-fond og stipendfond.

Videre ble endringsforslag i vedleggene til rammeavtalene diskutert, og Kypros holdt en presentasjon av det nasjonale regelverket for offentlige anskaffelser.

Deler av den kypriotiske delegasjonen under årsmøtet.

Kypros er nå godt i gang med gjennomføringen av EØS-ordningene. Midler til individuelle prosjekter ble utlyst 25. august 2006, med frist 15 januar 2007. Kypros skal bare ha én utlysning av midler.

Det ble avholdt et informasjonsseminar i Nicosia 7. september, der det ble vist stor interesse for ordningene. Kypros er i utgangspunktet positive til partnerskap mellom norske og kypriotiske institusjoner, men regelverket for offentlige anskaffelser kan hindre dette.

Kypros har satt av 35 prosent (12 millioner kroner) av tilgjengelige midler til NGO-fondet, og arbeider for tiden med å etablere fondet. Det var enighet på årsmøtet om at man gjerne ser at bi-kommunale prosjekter mellom greskkypriotene og tyrkiskkypriotene støttes gjennom NGO-fondet.

Stipendfondet på Kypros skal støtte offentlig sektors behov for opplæring gjennom "twinning" med institusjoner i EØS/EFTA-landene. Stipend-/opplæringsfondet for Kypros skiller seg derfor fra det vi vanligvis forstår med stipendfond. Kontaktpunktet var i gang med å identifisere behov for opplæring. Det var enighet om at kontaktpunktet skal vurdere om det kan være hensiktsmessig å konsentrere seg om 1-3 områder/institusjoner.

Kypros ønsker ikke å støtte akademisk forskning gjennom EØS-midlene. Det var derfor enighet om å inkludere en setning i vedlegg B i rammeavtalen: "Academic reseach in the priority areas will not be prioritized". Utlysningsteksten i den åpne utlysningen har samme begrensning.

Kypros har valgt å ikke søke om fond for faglig bistand, og dette ble derfor fjernet fra vedlegg C i rammeavtalen.

Gatemiljø i Nicosia.