Historisk arkiv

Norsk-estisk seminar om regional utvikling

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Utenriksdepartementet

Et norsk-estisk seminar om lokal og regional utvikling ble arrangert i Estland i slutten av september. Formålet var blant annet å informere om et planlagt fond på dette feltet som finansieres med EØS-midlene.

Norsk-estisk seminar om regional utvikling

Et seminar om lokal og regional utvikling samlet nær 100 deltakere fra Estland og Norge i slutten av september. Formålet var blant annet å informere om et kommende fond for prosjekter på dette feltet i Estland finansiert av EØS-midlene.

Seminaret ble arrangert av Norges ambassade i Tallinn i samarbeid med det estiske innenriksministeriet. Det fant sted på universitetsbiblioteket i Tartu, og ble åpnet av Estlands regionalminister Jaan Õunapuu. De fleste deltakerne var representanter for lokale eller regionale myndigheter eller andre aktører på lokalt nivå i Estland og Norge.

Utfordringer i Estland

Priidu Ristkok, leder for innenriksministeriets avdeling for regional utvikling, redegjorde for estisk regionalpolitikk og aktuelle utfordringer. Noen stikkord for utviklingen i distriktene de siste 10 - 15 årene: nedgang i antall jobber, arbeidsledighet, pendling, fraflytting, store forskjeller by - land og mellom regioner, ujevn utvikling. Han understreket viktigheten av å bedre konkurranseevnen – for den enkelte region så vel som for landet som helhet – og å engasjere den lokale befolkning og organisasjonsliv i utviklingen av sitt lokalsamfunn og nærmiljø.

Regionalminister Jaan Õunapuu åpnet seminaret i Tartu 20. september 2006

Norsk Kompetanse

Seniorrådgiver Knut Hjorth-Johansen fra Kommunenes Sentralforbund (KS) orienterte om arbeidsdelingen mellom nasjonalt, regionalt og lokalt nivå i Norge. På flere områder som står sentralt blant EØS-ordningenes innsatsområder spiller fylker og kommuner en viktig rolle. De besitter kompetanse som kan være relevant for samarbeidspartnere i Estland. Slik kompetanse er mange norske kommuner og fylker rede til å tilby, og også KS kan bistå i denne forbindelse.

Madis Kaldmäe fra innenriksministeriets avdeling for regional utvikling presenterte de ventede rammene for det kommende fondet som skal finansieres av EØS-midlene. Håpet er at fondet kan bli operativt første kvartal 2007. Det vil ventelig bli administrert av Enterprise Estonia, som allerede har erfaring med forvaltning av liknende tilskuddsordninger. Totalrammen for fondet er på rundt 31 millioner kroner. Støtten til enkeltprosjekter vil være mellom 25.000 kroner og 1,5 millioner kroner.

Aktuelle lenker: