Historisk arkiv

Seminar om grenseoverskridende samarbeid med Polen og Ukraina

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Utenriksdepartementet

"Benefitting from European Experience. Poland, Norway and Ukraine in Crossborder Cooperation" var tittelen på et seminar som 13. – 14. juni samlet rundt 50 deltakere fra Polen, Norge og Ukraina på slottet Krasiczyn i sørøst Polen.

Seminar om grenseoverskridende samarbeid med Polen og Ukraina

”Benefiting form European Experience.Poland, Norway and Ukraine in Cross-border Co-operation” var tittelen på et seminar som 13.-14.juni samlet rundt 50 deltakere fra Polen, Norge og Ukraina på slottet Krasiczyn i sørøst Polen, nesten på grensen til Ukraine.

Deltakerne representerte sentralforvaltningen, samt regionale og lokale aktører i de to land. Det var også rundt 10 norske deltakere. Formålet var å stimulere til økt samarbeid på dette området under EØS-finansieringsordningene ved å gjøre relevante aktører bedre kjent med muligheter og regelverk.

Dette må sees i lys av at det i første søknadsrunde kom inn få prosjektsøkander på dette området. Seminaret gjenspeilet de nære forbindelser mellom Polen og Ukraina. Det var et sterkt ønske fra regionale og lokale myndigheter om tettere samarbeid, ikke minst gjaldt dette opprusting av eksisterende og bygging av nye grensestasjoner.

Andre aktuelle samarbeidsområder kan være lokaldemokrati og styrking av det sivile samfunn, forurensning, forskning og helse. Presentasjoner av norske erfaringer fra blant annet Barentssekretariatet og Kommunenes sentralforbund ble møtt med stor interesse. Polske myndigheter har planer om å opprette et eget program for grenseoverskridende samarbeid i løpet av høsten.