Historisk arkiv

Vellykket start for norsk-polsk partnerskapsforum

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Utenriksdepartementet

Over 100 representanter for norske institusjoner, bedrifter og organisasjoner deltok på det første møtet i Norsk-polsk partnerskapsforum i Oslo 8. januar. Presentasjoner fra innlederne finnes nå på internett.

Over 100 representanter for norske institusjoner, bedrifter og organisasjoner deltok på det første møtet i Norsk-polsk partnerskapsforum i Oslo 8. januar. Formålet med forumet var å skape en arena for informasjon og erfaringsutveksling mellom norske aktører. Møtet ble arrangert av ambassaden i Warszawa i samarbeid med Utenriksdepartementet.

norsk-polsk partnerskapsforum

Deltakerne utvekslet erfaringer i parallelle sesjoner etter lunsj. Her drøftes temaet private bedrifter og anbudsregler. Foto: Lars-Erik Hauge/UD.


Økonomisk og sosial utjevning

Statssekretær Raymond Johansen la i sin innledning vekt på at EØS-midlene skal bidra til økonomisk og sosial utjevning i et utvidet EØS. Midlene er i prinsippet ubundne, men i dialog med Polen er det fra begge sider lagt vekt på at midlene også skal bidra til å styrke kontakten mellom de to landene. Norske miljøer vil kunne spille en viktig rolle i kompetanseoverføring og partnerskap. Statssekretær Raymond Johansen understreket at for å oppnå resultater, kreves det en aktiv innsats fra interesserte norske institusjoner i tillegg til den tilrettelegging som norske myndigheter bidrar med.

Et utvalg norske institusjoner som har lyktes med å få sine samarbeidsprosjekter prioritert i første utlysningsrunde, presenterte erfaringer og ga råd til detakerne. En grunnleggende forutsetning er at norske institusjoner har fagkompetanse som er etterspurt. Innlederne la stor vekt på behovet for langsiktig satsing og ikke minst betydningen av å bygge relasjoner til polsk partner. Det er viktig å bli godt kjent med hverandre, slik at man etablerer tillit og gjensidig respekt for hverandre.


Kunnskap og respekt

Kunnskap om og respekt for polsk samfunn og kultur er også viktig. I forhold til EØS-midlene er det nødvendig å sette seg godt inn i søknadsprosedyrene og være sikker på at man oppfyller de formelle kravene. Flere innledere nevnte frustrasjoner i forhold til tungt polsk byråkrati, som arbeider annerledes enn vi er vant til. Manglende språkkunnskaper hos samarbeidspartnere er også en utfordring. Ofte kommuniserer man bare med en eller noen få personer i samarbeidsinstitusjonen. Det kan gjøre samarbeidet sårbart.

Det første møtet i Norsk-polsk partnerskapsforum var preget av aktiv diskusjon og debatt, der problemstilinger knyttet til lang søknadsbehandling, polske byråkratiske prosesser og norske aktørers mulighet til å nå fram i søknadsprosessen ble tatt opp.

Det var også fokus på anbudsproblematikken. Polsk innkjøpsregelverk legges til grunn. Offentlige institusjoner må etter gitte regler innhente anbud for varer og tjenester. Samarbeid mellom kommuner og samarbeid mellom for eksempel forskningsinstitusjoner synes mindre problematisk enn samarbeid der innkjøp fra kommersielle aktører inngår.

Norsk-polske partnerskap
Rundt tolv prosent av alle anbefalte prosjektsøknader fra polsk side i første søknadsrunde i Polen har norsk partner. Norske myndigheter vurderer dette som et godt resultat. I neste utlysningsrunde av EØS-midler som har søknadsfrist 16. april 2007, gis det ekstra poeng for partner fra giverland. Dette, sammen med mulighet for å søke om såkornmidler til etablering av prosjektsamarbeid, gir et enda bedre grunnlag for norske aktører til å engasjere seg.

Presentasjoner fra innlederne (pdf-dokumenter) :

Les også: