Historisk arkiv

EØS-MIDLENE:

- Aktive barn er glade barn

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Europaportalen

Byen Poznan i det vestlige Polen er i ferd med å ruste opp idrettsbaner og bygge nye lekeplasser for byens barn. Rekreasjonsområdene skal være tilgjengelige for alle etter skoletid. Prosjektet støttes av EØS-midlene og bidrar til bedre helse og samhold i lokalmiljøet.

Byen Poznan i det vestlige Polen er i ferd med å ruste opp idrettsbaner og bygge nye lekeplasser for byens barn. Rekreasjonsområdene skal være tilgjengelige for alle etter skoletid. Prosjektet støttes av EØS-midlene og bidrar til bedre helse og  samhold i lokalmiljøet.

Prosjektet "Fritt tilgjengelige rekreasjonsområder for barn" er knyttet til fem skoler i ulike bydeler i Poznan vest i Polen. Byadministrasjonen i samarbeid med skolemyndighetene i Poznan er ansvarlig for prosjektet. Felles for alle områdene er at de ligger i utkanten av byen hvor deler av befolkningen er marginalisert og underpriviligert.

Danseoppvisning i Poznan under åpningen 21. september

Barn fra skolens integrerte danseklubb holdt oppvisning, og demonstrerte at det å sitte i rullestol ikke er noe hinder for å være en dyktig danser. Foto: Sidsel Bleken.


Tilgjengelig for alle

Idretts- og lekeplassene ligger på skolenes område, men de skal være tilgjengelig for alle barn i nabolaget utenom skoletiden. Fredag 21. september ble det første anlegget innviet, på den integrerte skolen i bydelen Grunwald. Skolen har 700 elever, fra barnehage til videregående. Ti prosent av skolens elever har ulike funksjonshemninger. Det er den eneste skolen i Poznan som tar inn og underviser barn med ADHD.

- Prosjektet fokuserer ikke bare på bygging av fotballbaner og lekeplasser, men også på innkjøp av sportsutstyr. Enda viktigere er fokuset på å engasjere ledere som skal være ansvarlig for å organisere av aktiviteter og ivareta barnas sikkerhet etter skoletid, sa prosjektleder Danuta Łabudzińska fra byadministrasjonen. 

Dette, sammen med kravet om vedlikehold i 10 år, er den viktigste forskjellen fra skoleanlegg som kommunen bekoster med egne midler.

Idrettsbanen ble innviet med fotballkamper

Idrettsbanen ble innviet med fotballkamper mellom de fem skolene som nyter godt av prosjektet. Både gutter og jenter deltok med stor iver. Foto: Sidsel Bleken.


Skaper fellesskap og samhold
Ambassaderåd Sidsel Bleken ved Norges ambassade i Warszawa la i sin hilsningstale vekt på at prosjektet som mottar støtte fra Norge gjennom EØS-midlene stimulerer til aktiviteter.

- Involvering av foreldre, lærere og representanter for lokalsamfunnet i å organisere fritidsaktiviteter er viktig. Det er inspirerende for barna og viser at voksne har omsorg og er interessert i dem. Fysisk aktivitet er viktig, ikke bare fordi de bidrar til bedre helse, men også fordi det skaper fellsskap og samhold, sa Sidsel Bleken.

Forebyggende helsearbeid
Prosjektet i Poznan er et eksempel på innsatsområdet helse og barneomsorg hvor målet er å forbedre levestandarden blant annet gjennom forebyggende helsetiltak. Økte muligheter for fysisk aktiviteter også for funksjonshemmede er viktige tiltak for å nå denne målsettingen. Liknende prosjekter vil etter planen bli gjennomført i blant annet Grodzisk - Wielkopolski, Stare Babice og Dobczyce.

- Mannen min og jeg er begeistret over å ha fått lekeplass og idrettsbane så nær hjemmet vårt.  Vi vil oppmuntre barna våre til å komme hit så ofte som mulig, sa en av mødrene som var til stede ved åpningen. I løpet av de kommende ukene vil også de øvrige anleggene i prosjektet bli innviet.