Historisk arkiv

EØS-MIDLENE

Jobbtrening for unge funksjonshemmede i Polen

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Europaportalen

Et unikt jobbtreningssenter for funksjonshemmede barn og unge etableres nå i sørøst Polen med støtte av norske EØS-midler.

Unge funksjonshemmede i Sandomierz i Polen følger spent med på renoveringen av den historiske bygningen i gamlebyen. Her skal regionens første spesialskole etableres. Det vil gi et nytt tilbud i å forberede dem til å ta del i arbeidslivet.

Fra det eksisterende rehabiliterings- og treningssenteret i Sandomierz.Den lokale frivillige organisasjonen Caritas av Sandomierz Diocese står bak spesialskolen for funksjonshemmte barn og unge i alderen 15 til 21 år. Prosjektet mottar nær 13 millioner kroner fra EØS-midlene, som går til å dekke utgifter til renoveringsarbeidet, innkjøp av utstyr til den nye skolen samt drift de tre første årene. Caritas av Sandomierz Diocese dekker selv ti prosent av kostnadene til prosjektet.

Skreddersydd trening
Når skolen er på bena i 2010 vil den årlig ta opp 28 studenter i ettårige treningsprogram. Utdanningen skal skreddersys den enkeltes forutsetninger og interesser, og hjelpe studentene til å utvikle ferdigheter og mestre aktiviteter som kan gi dem mulighet til senere å delta i arbeidslivet. 

Foruten terapeutiske og rehabiliteringsaktiviteter, vil studentene få praktisk arbeidstrening i en liten kafé på skolen og i arbeidsprogram som involverer lokale arbeidsgivere. Å hjelpe eldre i nabolaget, hage- og snekkerarbeid, lage suvenirer, vaske biler og håndtere enklere kontoroppgaver er eksempler på aktiviteter studentene kan velge.

- Sterkt behov  
Den nye skolen følger i hælene av suksessen til det eksisterende rehabiliterings- og treningssenteret i Sandomierz, "Joy of Life"-senteret som også drives av Caritas of Sandomierz Diocese.

Det finnes ingen lignende treningsinstitusjon i Sandomierz eller i naboprovinsene for unge voksne funksjonshemmede. Det er et sterkt behov for dette senteret, som vil ta av noe av presset og belastningen på foreldre og familie, forteller Lidia Sulicka som arbeider for ”Joy of Life"-senteret.

– Ved å forberede barn og unge på å håndtere en jobb på egen hånd og lære dem ferdigheter de trenger i dagliglivet, øker vi sjansene deres for å bli integrert i samfunnet, legger hun til.

Helhetlig tilnærming
Å skape veier inn i arbeidslivet for funksjonshemmede er et positivt tiltak i Polen, hvor de fleste funksjonshemmede aldri tar steget ut i arbeidlivet. I november 206 anbefalte OECD Polen på det sterkeste å hjelpe denne gruppen med å finne arbeid. I Polen er færre enn en av fem funksjonshemmede personer i arbeid, et tall betydeling under OECDs områdegjennomsnitt på to av fem. Caritas av Sandomierz Diocese satser på å endre denne statistikken betydelig i sin region.

Etter de tre første driftsårene vil skolen bli finansiert med støtte fra det polske nasjonale helsefondet og Caritas av Sandomierz Diocese sine egne midler.