Historisk arkiv

EØS-MIDLENE

Norsk-tsjekkisk samarbeid om håndverksutvikling og museumsdrift

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Europaportalen

I slutten av juni besøkte representanter for et utendørsmuseum i Øst-Tsjekkia sin norske samarbeidspartner på Maihaugen. De to museene samarbeider om å videreføre og utvikle tradisjonelle håndverksmetoder som brukes til å restaurere gamle trebygninger.

I slutten av juni besøkte representanter for et utendørsmuseum i Øst-Tsjekkia sin norske samarbeidspartner på Maihaugen. Prosjektet gir deltakerne impulser og ideer i arbeidet med å videreføre og utvikle tradisjonelle håndverksmetoder som brukes til å restaurere gamle trebygninger.

Omvisning på Maihaugen juni 2007Wallachia utendørsmuseum i Roznov pod Radhostern i det østlige Tsjekkia mottar støtte fra EØS-midlene til restaurering av bygninger, datainnsamling og digitalisering av museets samlinger og publikums-programmer. I tillegg skal museet utvikle et verksted for håndverkere, hvor regionens tradisjonelle håndverksmetoder vises frem og læres videre.


Norsk samarbeidspartner

Museet har knyttet til seg Norsk Håndverksutvikling (NHU) ved Maihaugen som samarbeidspartner i prosjektet.

19. - 21. juni var prosjektleder Vaclav Mikusek og nestleder ved museet, Radoslav Vlk på besøk i Lillehammer for å lære om driften av Maihaugen og Norsk Håndverksutvikling, samt å planlegge videre felles aktiviteter i EØS-prosjektet.

Den tsjekkiske delegasjonen fikk en introduksjon om Maihaugen av direktør Ågot Gammersvik, etterfulgt av en omvisning av Kjell Marius Mathisen, arkitekt ved museet, og Gaute Jacobsen som leder dokumentasjonsavdelingen ved museet.


Får nye impulser
Wallacian utendørsmuseum i Øst-TsjekkiaNHU og Wallachia utendørsmuseum har felles utfordringer når det gjelder opplæring og overføring av tradisjonell håndverkskunnskap som er nødvendig for å vedlikeholde og restaurere gamle bygninger i tre. Dette danner et godt utgangspunkt for samarbeid.

- Å delta i internasjonale prosjekter er viktig for oss. Vi får nye impulser og ideer, og utvikler oss. Dessuten tvinges vi til å tenke gjennom vårt eget arbeid på en ny måte, slik at vi ikke stivner. Vi ser også at håndverkere fra Norge som deltar i prosjektene har stort faglig utbytte av å samarbeide med kollegaer fra andre tradisjonsområder i Europa, sier Eivind Falk, leder ved Norsk Håndverksutvikling.


Interaktiv opplevelse
Han forteller at å organisere workshops med håndverkere fra Tsjekkia og Norge fungerer bra. Det er ikke alltid nødvendig å snakke samme språk for at kunnskapsoverføringen skal være vellykket.

Wallachian utendørsmuseum ble opprettet i 1925 og omfatter mer enn 70 bygninger og en betydelig mengde løse kulturminner og et omfattende arkivmateriale. Museet har rundt 300.000 besøkende hvert år, inkludert et stort antall skoleelever.

Nedlegging av grunnstein Wallacian utendørsmuseumStøtten fra EØS-midlene er på om lag 21 millioner kroner. Gjennom prosjektet søker man å restaurere og modernisere museet slik at det besøkes av flere og at de besøkende får en mer utbytterik og interaktiv museumopplevelse.

Norges ambassade i Praha deltok i den offisielle grunnsteinnedleggingen til prosjektet 10. juni 2007. Kulturarvprosjektet har en varighet på 48 måneder.

(Foto: Riksantikvaren og ambassaden i Praha)