Historisk arkiv

EØS-MIDLENE:

Sunnere fremtid for slovenske barnehagebarn

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

En mangeårig drøm er i ferd med å gå i oppfyllelse i en liten by i Slovenia. Ved hjelp av norske EØS-midler skal det bygges en ny og større barnehage som vil være fri for helsefarlig radongass. Det lille samfunnet stod på hodet da grunnsteinen nylig ble lagt ned.

En mangeårig drøm er i ferd med å gå i oppfyllelse i en liten by i Slovenia. Ved hjelp av norske EØS-midler skal det bygges en ny og større barnehage som vil være fri for helsefarlig radongass. Det lille samfunnet stod på hodet da grunnsteinen ble lagt ned denne uken.

Nedlegging av grunnstein Idrija 9. mai 2007

Grunnsteinen til den nye barnehagen ble lagt ned under en seremoni i Idrija 9. mai 2007. Foto: Lars-Erik Hauge, UD.


Radongass fra avfallshauger

I nær 500 år ble det utvunnet kvikksølv i Idrija, en by med 6000 innbyggere vest i Slovenia. Gruven var i sin tid den nest største i verden og ryggraden i lokalsamfunnet inntil den ble nedlagt på slutten av 1970-tallet.

Deler av kommunen er bygget på avfallshauger fra gruvedriften. Disse avgir stråling og har ført til høy forekomst av helsefarlig radongass i mange bygninger i kommunen, deriblant barnehagen som nå rehabiliteres med støtte fra norske EØS-midler. Radongass er ifølge Verdens Helseorganisasjon en viktig årsak til lungekreft.

Takket Norge for hjelpen
- Forurensingen er en stor byrde for lokalsamfunnet, selv om gruvene ble nedlagt for mange år siden. Vi har lenge arbeidet med å forbedre forholdene i barnehagen. Jeg vil derfor uttrykke vår dype takknemlighet til Norge og alle andre som har støttet oss i arbeidet med å skape en sunnere fremtid for våre barn, sa ordfører Bojan Sever under en seremoni utenfor barnehagen 9. mai 2007.

Innbyggerne i Idrija hadde møtt opp i hopetall for å bivåne det formelle startskuddet for rehabiliteringsarbeidene. En gruppe barn hadde øvd inn en norsk barneregle til ære for den norske delegasjonen som var til stede.

 

Barn fra barnehagen i Idrija

Ett av barnehagebarna intervjues av slovensk tv. Foto: Lars-Erik Hauge, UD.



Ny og større barnehage
Prosjektet går kort fortalt ut på å rive den eksisterende barnehagen, fjerne radonrikt materiale på en forsvarlig måte samt bygge en ny barnehage som tilfredsstiller moderne krav og har et system for overvåking av radongass. Den gjenoppbygde barnehagen blir større enn den som nå rives, slik at barn fra en nærliggende barnehage som også er utsatt for radonstråling vil få plass i den nye barnehagen.

- Barna er en av pilarene i det nye Slovenia. Derfor mener vi det er viktig å ha fokus på helse og barn, blant annet gjennom EØS-finansieringsordningene. Vi håper å kunne møte dere igjen i en ny barnehage om et års tid, sa avdelingsdirektør Ingrid Schulerud i Utenriksdepartementet i sin hilsen før grunnsteinen ble lagt ned.

Norge bidrar med om lag 10 millioner kroner til prosjektet. Lokale og sentrale myndigheter i Slovenia bidrar med minst 15 prosent av de totale prosjektkostnadene.

 

Barna sørget for underholdningen under den høytidelige seremonien som markerte starten på prosjektet. Foto: Lars-Erik Hauge, UD.


En gledens dag
Rivingen av barnehagen starter 20. juni. Den nye og utvidete barnehagen skal etter planen tas i bruk høsten 2008. Da får opp mot 120 barn i Idrija muligheten til å leke, spise og sove i trygge lokaler.

- Det har vært vanskelig å finne penger til utbedring av barnehagen, selv etter man innså at radongass er et alvorlig helseproblem. Vi begynte å arbeide med det konkrete prosjektet i 2003. Dette er en stor dag for oss. I dag er vi bare glade, sier barnehagerektor Silva Krizic.

 

Barnehagen i Idrija

Den gamle barnehagebygningen skal snart rives. Barna ble flyttet til andre, midlertidige lokaler høsten 2006 på grunn av kreftfaren. Foto: National Focal Point, Slovenia.