Historisk arkiv

EØS-MIDLENE

Beskytter miljøet rundt Sentral-Europas største innsjø

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Europaportalen

Innsjøen Balaton er en av Ungarns største turistattraksjoner. Området har store utfordringer på miljøsiden. Med støtte fra norske EØS-midler igangsettes det nå holdningskampanjer og lokale tiltak for å bevare og bedre miljøet.

Balaton

Balaton ligger en times kjøring fra hovedstaden Budapest. En million mennesker besøker Sentral-Europas største innsjø hvert år. Det er Ungarns mest populære utfartssted om sommeren. Området tiltrekker seg også mange utenlandske turister.

Støtter lokale initiativ
Området rundt Balaton består av 164 tettsteder, derav 16 byer. Det er store utfordringer knyttet til blant annet avfallshåndtering. Lake Balaton Development Council mottar 10 millioner kroner i støtte fra EØS-midlene til utviklingsprosjekter i området. Midlene skal deles ut gjennom et eget fond som opprettes. Støtte gis til prosjekter for bevaring og forbedring av miljøet og til prosjekter innen avfallshåndtering og avfallsinnsamling.

På 1980-tallet var området i dårlig forfatning. Myndighetene i Ungarn iverksatte da flere prosjekter innen vannrensing og avfallshåndtering og resultatene av dette arbeidet begynner nå synes. Nå ønsker man å mobilisere lokale krefter, deriblant frivillige organisasjoner til å fortsette miljøarbeidet gjennom småskalaprosjekter. Utvidelse av grønne områder, etablering av sykkelstier, fjerning av ulovlige avfallssteder og kampanjer for resirkulering er blant tiltakene som vil kunne støttes.


Se også: