Historisk arkiv

EØS-MIDLENE: PROSJEKTEKSEMPEL

Hjelper vanskeligstilt ungdom i Øst-Tsjekkia

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Europaportalen

I Øst-Tsjekkia arbeider en frivillig organisasjon med tiltak rettet mot unge stoffmisbrukere og fremme av toleranse overfor minoritetsbefolkningen. Prosjektet er et av mange som mottar støtte fra det tjsekkiske NGO-fondet.

Virksomheten til den frivillige organisasjonen Podané ruce (på norsk Utstrakte hender) i Olomouc er i første rekke rettet mot stoffmisbrukere, men berører i tillegg sosial rådgivning, tiltak for vanskeligstilte familier, tiltak for ungdom i belastede miljøer og  ungdomskriminelle.

Podane ruce hjelper vanskeligstilte barn i Tsjekkia

 

En forholdsvis høy andel ungdommer i målgruppen kommer fra landets romani-minoritet. Senteret vektlegger derfor, i tillegg til bekjempelse av stoffmisbruk, antirasistiske tiltak og tiltak for å fremme toleranse mellom minoritets- og majoritetsbefolkningen.

Konkret driver Podané ruce en ungdomsklubb og senter for sosial rådgivning i Olomouc sentrum. Klubben har et tilbud for ca.150 ungdommer. I tillegg regner man med at mellom 500 og 2000 personer periodevis utnytter senterets tjenester eller på annen måte har direkte eller indirekte nytte av senterets virksomhet. I tillegg til å drive klubblokalene organiserer Podané ruce fellesutflukter, workshop’er, IT-kurs, musikkskole, ekstraundervisning, interkulturelle rollespill, samtalegrupper og ulike gruppeaktiviteter.

Organisasjonen mottar om lag 400.000 kroner i prosjektstøtte fra det tsjekkiske fondet for frivillige organisasjoner som er opprettet og finansiert gjennom EØS-midlene.

 

Alle foto: Helena Benýšková, Norges ambassade i Praha.