Historisk arkiv

Vin, sukker og GMO på landbruksministrenes bord

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Europaportalen

<p>Prioriteringer for det portugisiske formannskapet, Kommisjonens forslag til reform av vinsektoren i EU, restruktureringen av sukkersektoren og forslag om å godkjenne GMO potet var blant sakene som ble tatt opp da landbruksministrene i EU møttes for første gang under det portugisiske formannskapet mandag 16. juli 2007.</p> <p><br />&nbsp;</p>

I tillegg ble en rekke saker tatt opp under eventuelt. Spesielt kan nevnes et forslag fra Sverige om å sette kravet om obligatorisk brakklegging i 2008 til 0 %.


Prioriteringer for det portugisiske formannskapet
Hovedsaken under Portugals formannskap i EU i høst vil bli forberedelsene til evalueringen av reformen av EUs felles landbrukspolitikk (CAP-reformen), vedtatt i 2003 og gjennomført i 2005 – 2006. Den såkalte ”helsesjekken” av landbrukspolitikken. Denne evalueringen, sammen med reformen i vinsektoren og gjennomføringen av forenklinger i regelverket i landbrukspolitikken, vil prege høstens diskusjoner om landbruket i EU. En rekke andre saken vil imidlertid også bli tatt opp utover høsten. Bl.a. er regelverket for pesticider, dyrehelse og bærekraftig skogbruk nevnt i formannskapets program.


Reform av vinsektoren
Nylig la Europakommisjonen fram forslag til reform av vinsektoren i EU. Sektoren har tapt betydelige markedsandeler i Europa til vin fra tredjeland og overproduksjon krever betydelige offentlige midler til bl.a. destillasjon, lagring og andre markedsregulerende tiltak. Budsjettet for vinsektoren utgjør nå 1,3 milliarder €. Forslaget fra Kommisjonen innebærer bl.a. at virkemidler i markedsreguleringen fjernes og at tilsetting av sukker forbys. Kommisjonen foreslår videre at 200000 ha vinmarker tas ut av produksjon. Arealene vil kvalifisere for enkeltbruksstøtte (Single Farm Payment). Kommisjonen foreslår også å fjerne begrensningene for planting fra 2014. Kommisjonen foreslår videre at det allokeres nasjonale midler til reformen av sektoren.


De fleste innser at endringer i denne sektoren er nødvendig. Landbruksministrenes debatt i rådsmøtet viste imidlertid at Kommisjonens forslag til reform av sektoren har liten støtte blant medlemslandene. Alle deler av forslaget møtte massiv kritikk i rådsmøtet og saken kommer opp til ny debatt senere i høst. Formannskapet har ambisjoner om å avslutte saken i løpet av året. Forslagets mottakelse i rådsmøtet tyder på at det kan bli vanskelig.


Reform av sukkersektoren
Rådet vedtok en reform av sukkersektoren i EU i 2005. Reformen har så langt ikke virket etter hensikten. Produksjonen av sukker i EU ligger fortsatt over det nivået som var forutsatt i reformen. Ytterligere innstramminger er nødvendig. I første omgang vil Kommisjonen forsøke å få produsenter til frivillig å gi opp kvoter. Dersom dette ikke er tilstrekkelig vil Kommisjonen antakelig pålegge reduksjoner i alle sukkerproduserende medlemsland. Saken kommer opp på nytt i rådsmøtet i september.


Forslag om å godkjenne GMO potet
Kommisjonen foreslo å godkjenne en genetisk modifisert potet for industrielt bruk (Solanum tuberosum L. Lignée EH92-527-1 Amylopectin fra BASF). Det var ikke kvalifisert flertall for å godkjenne produktet, ei heller for å avslå søknaden. Etter gjeldende prosedyre går saken derfor til Kommisjonen for endelig vedtak. Kommisjonen vil mest sannsynlig følge sin egen anbefaling og godkjenne produktet. Sverige og Finland stemte for godkjenning. Danmark var blant de landene som stemte mot.


Obligatorisk brakklegging for 2008
Sverige hadde før rådsmøtet varslet et forslag om å sette nødvendig areal for obligatorisk brakklegging til 0 % for året 2008. Begrunnelsen er markedsutviklingen for korn. Kornprisene er rekordhøye og intervensjonslagrene for korn i EU er redusert fra 14 mill. tonn i 2006 til 2,5 mill tonn nå. Kommissær for landbruk og bygdeutvikling, Mariann Fischer Boel kom forslaget i forkjøpet ved å varsle det samme i en pressemelding før rådsmøtet. Hun understreker at dette ikke er et forsøk på å forskuttere ”helsesjekken” av landbrukspolitikken i EU. Det forventes likevel at ordningen med obligatorisk brakklegging vil bli foreslått fjernet når Kommisjonen legger fram sine tanker om framtiden for landbrukspolitikken i en grønnbok i november i år.