Historisk arkiv

Skal bekjempe alkohol-skader

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Europaportalen

<p>Denne uken møttes mer enn 40 representanter fra industri, handel, NGOer og institutter i Forum for Alkohol og Helse, i regi av Kommisjonen. Målet er å bekjempe alkoholrelaterte helseskader, og spesielt tiltak som beskytter barn og unge. Helseråd Hilde C. Sundrehagen representerte Norge i forumet, her kan du lese hennes rapport fra møtet.</p>

 

Denne uken møttes mer enn 40 representanter fra industri, handel, NGOer og institutter i Forum for Alkohol og Helse, i regi av Kommisjonen. Målet er å bekjempe alkoholrelaterte helseskader, og spesielt tiltak som beskytter barn og unge. Helseråd Hilde C. Sundrehagen representerte Norge i forumet, her kan du lese hennes rapport fra møtet.

 

God stemning da kommissær Markos Kyprianou (t.v.) møtte representanter for industri, NGOer og institutter på det første møtet i Forum for Alkhol og Helse. Foto: Kommisjonen.

Undertegnede representerte Norge i Forumets første møtet som fant sted i Berlaymontbygningen idag, torsdag 7. juni. Mer enn 40 representanter fra industri, handel etc, ulike NGOer og institutter har respondert positivt på Kommisjonens initiativ til å etablere et felles forum for å bekjempe alkoholrelaterte helseskader.Forumet skal møtes to ganger i året og vil fokusere spesielt på konkrete tiltak som beskytter barn og unge, herunder tiltak for å motvirke uansvarlig markedsføring og salg av alkohol.

Møtet:
Helsekommisær Kyprianou uttrykte i sin åpningstale store forventninger til konkrete handlinger som følge av  arbeidet som vil skje i Forumets regi. Hans forventninger retter seg spesielt mot alkoholindustrien hva angår ansvarlig markedsføring av deres produkter. Også media og ulike deler av salgskjeden ble nevnt som viktige aktører i arbeidet med å endre holdninger - spesielt blant unge. Han oppfordret til aktiv deltakelse blant NGOer, også de utenfor helsesektoren. Videre kalte han på samarbeid mellom ulike nivåer; globalt, regionalt, nasjonalt og lokalt, men understreket samtidig at det endelige ansvar påhviler medlemslandene. EU - nivå vil bidra med strategier i relevante sektorer som feks transport, utdanning og landbruk.

Det tyske formannskapet hilste og ønsket lykke til. Det samme gjorde Europaparlamentets rapportør i relevant komité (ENVI) Mr Alessandro Foglietta. Sistnevnte uttrykte varm støtte til Kyprianou i saken, men benyttet samtidig anledning til å si at "et godt glass vin er alltid velkomment, at det er umulig å utrydde all bruk av alkohol. Men at hvordan man skal unngå uheldig bruk er en viktig sak både for EP og ENVI."  Kommisjonens engasjement ble deretter hilst velkommen på alle måter.

Organisatoriske spørsmål:
Charteret som ble signert idag beskriver mål, innhold (riktignok på et overordnet nivå) og organisering av arbeidet i "Forum for Action" (vedlagt). Forumet skal møte to ganger i året og vil bli ledet av DG SANCOs DG Robert Madelin. Forumet vil opprette en vitenskaplig-gruppe som på Forumets forespørsel vil bidra med vitenskaplige råd og retningslinjer for saker på dagsorden. Det kan også opprettes Task Forces - to er allerede etablert som skal jobbe med henholdsvis markedsføringspørsmål og problemstillinger relatert spesielt til ungdom og alkohol.

Medlemmer i Forumet er primært paraplyorganisasjoner som arbeider på europeisk nivå. Det er imidlertid ikke noe i veien for at nasjonale og lokale organisasjoner, enkeltstående bedrifter for den saks skyld, deltar - så lenge det er avklart med respektive "moderorganisasjoner" og de er istand til å bidra ihht det som er forventet - beskrevet i charteret. For å bli medlem av Forumet, må imidlertid en bedrift eller en NGO sende inn en skriftlig forpliktelse til handling. Dvs. at alle medlemmene må presentere konkrete tiltaksplaner med mål og beskrivelse av hvordan disse skal monitoreres og evalueres. Å delta bare for å delta, vil ikke være mulig; medlemmene vil måtte rapportere fremdrift i forhold til de innleverte planene. Alle handlingsplanene og løftene gjøres offentlige og vil bli monitorert under en felles tilnærming.

Slik undertegnede har forstått det, vil det i tillegg til de to årlige møtene i Forumet, inviteres til ett såkalt "Åpent Forum" i året hvor bedrifter og organisasjoner som ikke er medlemmer, inviteres. Det skal visstnok være stor interesse for dette. I tillegg til dette vil det bli  opprettet en stående komité  hvor medlemslandene skal møtes.

I samtale på dagens møte med head of unit (C4) M. Hüebel, ble det klargjort at i tillegg til å møte med observatørstatus på Forum-møtene, er Norge velkomen til å delta på møtene i den stående komitéen. På direkte spørsmål sa Hüebel at det ikke er behov for noen form for formalisering av Norges deltakelse i møtene.

Vurdering:
Møtet ble holdt i en positiv atmosfære med stort oppmøte. Når Norge nå er invitert til å være med som beskrevet ovenfor, blir det viktig at vår deltakelse organiseres nasjonalt på en måte som gjenspeiler det brede engasjement som er selve formålet med Forumet. Som et bidrag i arbeidet vil EU-delegasjonen i samarbeid med Actis' kontor i Brussel etablere en "alkoholpolitisk arbeidsgruppe" med deltakelse av ulike fagråder som representerer andre sektorer i tillegg til helse. Disse vil representere sektorer som på ulike måter har aksjer i spørsmål som står på dagsorden i alkoholdebatten og relaterte spørsmål i EU generelt og spesielt i forhold til det nyopprettede Forumet.

Brussel, 7. juni 2007