Historisk arkiv

EU – økonomisk statistikk

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Europaportalen

<p>Hittil i juli er det offentliggjort statistikk og indikatorer som underbygger den positive økonomiske utviklingen i EU.</p>

I Eurostats andre ordinære anslag er BNP-veksten i 1. kvartal 2007 oppjustert fra tidligere 0,6 pst. til 0,7 pst. for både euroområdet og EU samlet, i første rekke som følge av oppjustering av veksten i Italia og Nederland. Førstekvartalsveksten er 0,1 prosentpoeng over profilen i Kommisjonens vårprognose. Fra 1. kvartal 2006 er veksten 3,1 pst. i euroområdet og 3,3 pst. i EU27. Vekstbidraget i euroområdet kom fra næringslivets realinvesteringer og lagerendringer. Bidraget fra privat forbruk var null som følge av ventet svak utvikling i Tyskland etter momsøkningen med 3 prosentpoeng fra årsskiftet. Utenrikshandelen trakk klart ned.

Sterkest kvartalsvekst er registrert i Irland og Hellas, som begge har enorme svingninger fra kvartal til kvartal, med hhv. 4,7 pst. (om lag 19 pst. omregnet til årlig rate) og 3,2 pst., fulgt av de tre baltiske landene, Slovakia og Slovenia (alle med 2 ¼- 2 ½ pst.). Blant de større landene er utviklingen fortsatt sterk i Polen (1,6), Spania (1,1 pst) og Storbritannia (0,7 pst.). Tyskland vokste med 0,5 pst. - ned fra 1,0 pst. i 4. kvartal 2006 etter momsøkningen fra årsskiftet, jf. ovenfor. I Frankrike var også veksten 0,5 pst., mens Italia var svakest med 0,3 pst. - en ventet utvikling etter sterke 1,1 pst. i kvartalet før.

Europakommisjonens dynamiske faktormodell for kvartalsanslag for euroområdet antyder en vekst i tiden fremover på linje med vårprognosen (som har 0,6 pst. i alle kvartalene). Midtpunktene i modellberegningen, som er omtrent uendret fra forrige måned, er følgende:

o 2Q 2007:        0,60 pst.      (intervall 0,4-0,8 pst.)
o 3Q 2007:        0,60 pst.      (intervall 0,4-0,8 pst.)
o 4Q 2007:        0,55 pst.      (intervall 0,3-0,8 pst.)

Kvartalsutviklingen siden 1999, inklusive modellberegningene for 2.-4. kvartal 2007, fremgår av følgende figur:


 


Den samlede tillitsindikatoren (Economic sentiment indicator – ESI) var i juni uendret for EU27 og svakt ned for euroområdet sammenlignet med mai da euroområdet var på det høyeste nivået på over seks år og EU meget nær det historiske toppunktet våren 2000. Blant de større landene økte samleindikatoren i Storbritannia, Spania og Polen, mens den falt i Tyskland og Italia. I EU samlet er tilliten i industrien på sitt høyeste på nær 20 år.

Den positive utviklingen og utsiktene har ført til at de mest sentrale økonomiske instituttene i de tre største eurolandene (Ifo i Tyskland, Insee i Frankrike og Isae i Italia) i en fellesuttalelse har anslått områdets vekst til 3,0 pst. i år. Til sammenligning er Kommisjonens anslag i vårprognosen 2,6 pst. Kommissær Almunia har selv antydet at dette anslaget kan bli oppjustert.

Arbeidsledigheten falt i april med ytterligere en tidel - til 7,0 pst. i både euroområdet og EU samlet. En må tilbake til tidlig på 1990-tallet for å finne tilsvarende lavt nivå. På det laveste i forrige høykonjunktur like etter tusenårsskiftet var arbeidsledigheten 7,7 pst. i euroområdet og 8,4 pst. i EU27, mens den i juni 2004 nådde en topp på om lag 9 pst. for begge aggregatene.

Siden mai i fjor har den samlede ledigheten falt med 1.0 prosentpoeng. 22 land har hatt nedgang og fire har hatt økning, mens ett land er uendret. Polen og Slovakia, som er de to eneste landene med arbeidsledighet på over 10 pst., har hatt størst absolutt nedgang.

Nederland og Danmark ligger lavest med arbeidsledighet på 3 ¼ pst. Tyskland, der arbeidsledigheten har falt fra 8,4 pst. i mai 2006 til 6,6 pst. i samme måned i år, har hatt sterkest utvikling blant de største landene. Bortsett fra Polen og Slovakia har Frankrike nå EUs høyeste ledighet.

Den harmoniserte konsumprisindeksen i Euroområdet (tolvmånedersraten) var i juni 1,9 pst. – uendret fra de tre foregående månedene. For EU27 var prisveksten 2,1 pst. Lavest av samtlige ligger Malta med -0,6 pst., fulgt av Frankrike, de tre nordiske landene, Belgia og Slovakia (alle med 1 ¼ -1 ½ pst.). Mange av de øvrige nye medlemmene fra 2004 og 2007 sliter med høy og tiltakende inflasjon. Latvia og Latvia ligger på topp med 8 ½ -9 pst. Etter en markert stigning de siste månedene ligger Slovenia nå klart høyest i euroområdet med 3,8 pst.