Historisk arkiv

Parlamentets klimakomite ønsker ambisiøs klimapolitikk

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Europaportalen

Europaparlamentets midlertidige klimakomité ønsker at Kommisjonen og de kommende formannskapene skal ta en lederrolle i forhandlingene rundt en ny klimaavtale

Tirsdag 2. desember 2008 stemte Europaparlamentets midlertidige klimakomité over rapporten “2050: The future begins today – Recommendations for the EU's future integrated policy on climate change”. I rapporten bes Kommisjonen og de kommende formannskapene om å ta lederskap i forhandlingene mot en post-2012-avtale i klimakonferansen i København i 2009. Det oppfordres til å sette mål på rundt 25 og 40 prosents reduksjon i utslipp av klimagasser innen 2020, og en reduksjon på minst 80 prosent innen 2050. Videre blir Kommisjonen anmodet om å levere forslag om bindende mål på 20 prosents energieffektivisering innen 2020. Når det gjelder den fremtidige internasjonale klimaavtalen oppfordrer klimakomiteen de industrialiserte landene til å ta lederskap, og at denne avtalen skal bygge på prinsippet om "shared but different” ansvar. Innenfor kvotehandelssystemet ønsker komiteen at prinsippet om fullauksjonering skal oppgis, og de oppfordrer til et system med fri tildeling av kvoter opp til et visst nivå basert på benchmarking.

Hele rapporten består av totalt 23 kapitler, og er ikke bindende. Den skal etter planen stemmes over i plenum i februar 2008.