Historisk arkiv

Samferdselsnytt 11 – 12/2008

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Europaportalen

Årets siste samferdselsnytt er her. Nyheter fra Kommisjonen og Rådet om blant annet endret regelverk for båtpassasjerer, Marco Polo-programmet og tunge kjøretøy.

DG TREN
KOM vedtok 14. november 2008 9. oppdatering av ”EUs svarteliste” over flyselskap som nektes å fly til/fra/mellom EU-land. Oppdateringen innebar utvidelse fra TAAG Angola Airlines til alle flyselskap i Angola og at Siem Reap Airways fra Kambodsja satt på listen. Svartelisten kan finnes her.  Samme dag presenterte KOM også meddelelse Masterplan for lufttrafikkstyringen (ATM-masterplanen) til Råd og Europaparlamentet, dvs. planen for utviklings- og implementeringsfasen i SESAR-programmet.

KOM besluttet 26. november at PSO-kontrakten mellom Det østerrikske bussselskapet POSTBUS og Verkehrsverbund Tirol (som organiserer offentlig transport) i Tyrol inneholdt statsstøtte, men at støtten var iht. regelverket. Dette fordi kompensasjonen var proporsjonal med de finansielle byrdene for selskapets PSO-forpliktelser. Beslutningen anses viktig, da den er den første beslutningen for PSO-kontrakter for passasjertransport med buss siden Altmark-saken.

KOM vedtok 4. desember forslag til regelverk vedr. rettigheter for busspassasjerer og båtpassasjerer. De to forslagene inneholder minimumsregler knyttet til informasjon før og under reisen, assistanse og kompensasjon ifm. reiseforstyrrelse, tiltak ifm. forsinkelse samt spesiell assistanse overfor passasjerer med redusert bevegelighet. Uavhengige nasjonale klageorgan foreslås etablert. Forslagene må sees i sammenheng med tilsvarende regelverk som Fellesskapet allerede har vedtatt overfor luftfart- og jernbanesektoren.

KOM vedtok 10. desember forslag til forordning som endrer forordning (EF) nr. 1692/2006 om etablering av det andre Marco Polo-program (MP II) for tildeling av finansiell støtte fra Fellesskapet for å bedre miljøkvaliteten av godstransportsystemet (Marco Polo II). Revisjonen har som formål å skape større interesse for MP II, bl.a. gjennom økt finansiell støtte til aktørene.

KOM vedtok 11. desember forslag til forordning om et europeiske jernbanenett dedikert for frakt, der  medlemslandene bl.a. vil her bli avkrevd å designere internasjonale jernbanekorridorer "...providing operators with an efficient, high-quality freight transport infrastructure". Forslaget må bl.a. sees i sammenheng med logistikkpakken presentert høsten 2007, herunder meddelelsen "Towards a rail network giving priority to freight" (COM 2007/608), rådskonklusjoner fra juni 2008 samt høringen New Consultation on Measures for a 'rail network giving priority to freight' . Norge har, som kjent, tidligere kommentert  COM 2007/608 gjennom EFTA-/EØS-kommentar. Denne kan finnes her. Forslaget fra KOM kan finnes her.  S.d. presenterte KOM klargjøring av regleverket om statsstøtte til Motorways of the Sea – prosjekter, herunder at medlemsstater kan bidra med statsstøtte til prosjekter med målsetning å lansere nye MoS-prosjekter der TEN-T og MPII-midler ikke er tilstrekkelig.

KOM presenterte 16. desember ITS-handlingsplan 2009-2014 og lovforslag om utrulling av ITS i veitransportsektoren. Et sentralt element i dette forslaget er etablering av en regelverkskomite (komitologi) for å sikre en raskere introduksjon av ITS. Handlingsplanen og lovforslaget kan leses hhv. her og her.

Avslutningsvis kan det her informeres om at KOM har besluttet å dele DG TREN i et transport- og et energidirektorat. En slik endring vil trolig finne sted høsten 2009.

DG INFSO
KOM presenterte 19. november 2008 forslag til europaparlaments- og rådsdirektiv som endrer rådsdirektiv 87/372/EØF om avsetting av frekvensbånd for samordnet innføring av et felleseuropeisk digitalt offentlig landmobilt kommunikasjonssystem i Fellesskapet. Formålet med forslaget er å tillate større valg av tjenester og teknologi, i første omgang UMTS.

KOM presenterte 1. desember meddelelsen Mot et tilgjengelig informasjonssamfunn, som tar for seg informasjonssamfunnets tilgjengelighet for handikappede. KOM foreslår bl.a. at de europeiske standardiseringsorganisasjonene bør gjennomføre en mer omfattende standardisering vedr. e-tilgjengelighet og økt innovasjon og innfasing av mer tilgjengelige produkter og tjenester.

KOM presenterte 10. desember meddelelsen om Lovrammer for mobiltv-nett og -tjenester: Best praksis vedrørende tillatelser – EU-modellen. Meddelelsen beskriver beste praksis fra medlemsstatene reguleringsstrategier for mobil-tv og – tjenester. Meddelelsen må sees i sammenheng med KOMs overordnende strategi for mobil-tv i EU, herunder valgt av DVBH som frivillig standard.

ANNET
KOM presentert 4. desember forslag til direktiv om fase II–gjennvinning av bensindamp ved fylling av bensin på personbiler på servicestationer.

RÅDET
Økonomi- og finansrådet avholdt møte 4. november 2008. På møtet vedtok man som a-punkt beslutning om å utvide skipsfartsavtalen EU/Kina til Bulgaria og Romania og å godta KOMs strategiske rammeverk for GNSS for det europeiske programmet for radio satellittnavigasjon (EGNOS og Galileo) iht. forordning 683/2008.

Telekområdet avholdt møte 27. november 2008. Dette var det eneste telekom-rådsmøte høsten 2008. På møtet vedtok man et politisk kompromiss på eKom-pakken (i etterkant av Europaparlamentets 1. lesning 24. september 2008), en generell tilnærming på forslag om utvidelse av forordning om internasjonal gjesting (i forkant av Europaparlamentets 1. lesning) . Rådet utvekslet videre syn universielle tjenester for elektronisk kommunikasjon og vedtok rådskonklusjoner om fremme av internett/fremtidens internett.

Justisrådet avholdt møte 27.-28. november 2008. På møtet ble det gitt en statusrapport om arbeidet med etablering av et europeisk Passenger Name Record (PNR) system basert på KOMs forslag fra november 2007. Videre vedtok man rådskonklusjoner på veisikkerhet (les. koordinering av tiltak fra politiets side for å styrke veisikkerheten), jf. dok. 15676/08 og rådskonklusjoner på tiltak mot datakriminalitet, jf. 15569/08. Som a-punkt besluttet Rådet å ikke akseptere alle endringene på Sjøsikkerhetspakke III ifm. 2. lesning i Europaparlamentet.

Industri- og forskningsrådet avholdt møte 1.-2. desember 2008. Som a-punkter vedtok Rådet sikkerhetsdirektivet for Fellesskapets jernbaner, gjennom å godta Europaparlamentets endringer ifm. 2. lesning, jf. dok. 3668/08, 3668/08 COR 1 og 3668/08 COR 3 samt endring av ERA-forordningen, jf. 3669/3/08 REV 3 og 3669/08 COR 1).

Miljørådet avholdt møte 4. desember 2008. Ifm. den uformelle lunsjen s.d. ble utestående spørsmål på klima- og energipakken diskutert. Det vises her til omtale av pakken nedenfor.

Utenriksrådet (GAERC) avholdt møte 8. desember 2008. På møtet vedtok man som såkalt a-punkt direktiv om identifisering og designering av europeisk kritisk infrastruktur, basert på Rådets politiske enighet på direktivet fra juni 2008, jf. dok. 10934/08 og 15827/08 og rådskonklusjoner om en integrert maritim politikk, jf. dok. (16503/1/08 REV 1).

Transport- og energirådet avholdt møte 8.-9. desember 2008. Rådsmøte for transport fant sted 9. desember. Rådet vedtok mandat til Europakommisjonen (KOM) for å igangsette luftfartsforhandlinger overfor Algerie og Tunisia, rådskonklusjoner på "Grønn transport"-pakke, herunder internalisering av eksterne kostnader forbundet med transport og meddelelse om jernbanestøy som inngår i denne pakken samt rådskonklusjoner om identifisering og sporing av skip. (Long Range Identification and Tracking - LRIT). Rådet vedtok videre, uten debatt, felles posisjon på de to forslag som utgjør del av sjøsikkerhetspakke III; forslag til direktiv om forpliktelser til flaggstater og forslag til direktiv om økonomisk ansvar / garantier for skipsredere samt beslutning om å videreføre Safer Internet Plus (dvs. program for å beskytte barn ved bruk av internett og andre kommunikasjonsteknologier). 
 
EUs siste toppmøte dette året ble gjennomført 11.-12. desember 2008. Sentrale saker på møtet var den økonomiske stimulansepakken, Lisboatraktaten samt klima- og energipakken. Vedr. stimulansepakken sluttet man seg til KOMs forslag, som er forutsatt å utgjøre rundt 1,5 % av EUs samlede BNP. I hovedsak vil oppfølgingen være et nasjonalt ansvar, og hvert land vil måtte tilpasse seg sin økonomiske og budsjettmessige situasjon. Pakken inneholder bl.a. støtte til europeisk bilindustri. Vedr. Lisboatraktaten går det nå mot ny folkeavstemming i Irland og evnt. irsk ratifikasjon innen utløpet av KOMs mandat, dvs. innen utgangen av oktober 2009. På toppmøtet ble det gitt lovnad om at Rådet innen utløpet av første halvår 2009 skal ha gitt det irske folk juridiske garantier med hensyn til at Lisboatraktaten ikke endrer EUs kompetanse innenfor skattespørsmål; sikkerhets- og forsvarspolitikk, irske bestemmelser om rett til liv, utdanning og familieliv. Vedr. klima- og energipakken hadde man allerede før toppmøtet kommet til enighet om fornybardirektivet og store deler av de andre elementene i pakken som bl.a. CO2-reduksjon fra personbiler. Uløste elementer, i sær knyttet til det reviderte kvotedirektivet, bl.a. tildeling av kvoter til energisektoren, øremerking av inntekter fra auksjonering, finansiering av CCS-demonstrasjonsprosjekter, samt tiltak for å kompensere utsatt industri (tiltak mot ”karbonlekkasje”) fikk sin løsning under selve møtet.


Sysselsettings-, sosial- og helse- og forbrukerrådet avholdt møte 16. desember 2008. På møtet vedtok man som a-punkt forordning om konstruksjon av kjøretøy (med formål å beskytte fotgjengere og andre utsatte veibrukere), jf. dok. 3651/08, forordning om typeakseptering av hydrogenkjøretøy, jf. dok. 3674/08, forordning om Code of Conduct for CRS-systemer for fly- og togreiser , jf. dok. 3675/08 samt forordning om endring av forordning 219/2007 om etablering av SESAR JU, jf. dok. 14103/08, 14103/08 COR1, 16756/08 ADD1.

EUROPAPARLAMENTET
Det ble avholdt plenumssesjon i Europaparlamentet 17.- 20. november og 15.-18. desember 2008. På første sesjon var det ingen transportrelaterte saker oppe, da behandling av forslag til direktiv om grenseoverskridende håndhevelse av trafikkforseelser ble utsatt til neste møte. Den sentrale saken på desembersesjonen var vedtagelse av kompromisstekst på klima- og energipakken, på basis av kompromisset mellom Det franske formannskapet og EPs rapportører lørdag 13. desember (dvs. rett i etterkant av EUs toppmøte). Kompromisset ble vedtatt med overveldende støtte. Resultatet for energi- og klimapakken er dermed klart, og EU har oppnådd enighet i løpet av 1. gangs lesning. Av andre saker kan nevnes støtte til kompromiss mellom Råd og EP på introduksjon av EURO VI-standarder for tyngre kjøretøy fra 1.1.2014 og støttet til KOMs forslag om grenseoverskridende håndhevelse av trafikkforseelser.

TRAN-komiteen avholdt sesjon 3.-4. november 2008. På møtet vedtok man kommentarer til regionale aspekter av turisme i kystområder og på forslaget til etablering av et europeisk Passenger Name Record (PNR) system. Videre diskuterte man Eurovignette III-forslaget, der det bl.a. fremkom at TRAN-rapportøren også ønsker å inkludere CO2 som en ekstern kostnad, og ”Grønn Transport”-pakke for øvrig samt SES II.

TRAN-komiteen avholdt også sesjon 1.-2. og 8. desember 2008. På møtets første dag ga komiteen tilslutning til BASA-avtalen mellom USA-EU og til rapporten om en bærekraftig fremtid for GA- og BA-flyginger. På møtets annen dag gjennomførte komiteen en høring vedr. Eurovignette III-forslaget. 8. desember vedtok komiteen rapportene om SES II-forslaget.

I ITRE- og IMCO-komiteen i november og desember har man hhv. påstartet behandlingen av bl.a. forslag om utvidelse av forordning om internasjonal gjesting og avsluttet behandlingen av forslag om avanserte sikkerhetssystemer og dekk. Vedr. første sak arrangerte ITRE-komiteen på sitt møte 2. desember 2008 en egen høring i saken. Vedr. andre sak ga IMCO-komiteen sin tilslutning til KOMs forslag til nye støykrav til dekk.