Historisk arkiv

Månedsrapport om skatt, avgift og toll

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Europaportalen

<p>Finansråd ved EU-delegasjonen, Camilla Ongre, gir i denne rapporten en gjennomgang av EUs arbeid på skatte-, avgifts- og tollområdet siste måned.</p>


Hovedpunkter
• ECOFIN-møtet 27. februar – skatte- og avgiftssaker
• Nye dommer
• Åpning av formelle prosedyrer


ECOFIN RÅDS-MØTE 27. FEBRUAR 2007

Det var ingen særskilte skattesaker som ble behandlet av ECOFIN på møtet i februar. Skatt ble likevel diskutert som en del av forberedelsene til toppmøtet 8. og 9. mars.

Oppfølging av Lisboa-strategien
Oppfølging av Lisboa-strategien er et av temaene på Rådets toppmøte 8- 9. mars. På ECOFIN-møtet ble oppfølgingen av strategien diskutert og det ble gitt anbefalinger til konklusjoner på toppmøtet. Skatt var det tema det var mest problemer med å bli enige om. For så vidt gjelder skatt er det enighet om at et visst samarbeid er viktig for et velfungerende marked, men der stopper også enigheten. Eller som ECOFIN-formann Steinbruck sa under pressekonferansen etter møtet: Det var enighet om at det ikke var enighet. På skatteområdet ønsker medlemsstatene å beholde suverenitet, men innser at en viss harmonisering er nødvendig.

ECOFINs anbefalinger på skatteområdet blir derfor temmelige vage og lite konkrete:
“Tax policies in Europe – enhancing the internal market
National rules on taxation differ between Member States. The functioning of the internal market may be improved through co-operation on taxation among Member States and where appropriate at the European level, while respecting national competencies. The Council (Economic and Financial) has been informed of the ongoing work especially in the field of taxation and of action taken to tackle fiscal fraud and harmful tax practices.”

Kommisjonen legger stor vekt på at det er nødvendig med økt samarbeid og harmonisering på skatteområdet for å oppnå et velfungerende indre marked. Det pågående arbeidet med CCCTB (Common Consolidated Corporate Tax Base) og meddelelsene fra desember om økt samarbeid på skatteområdet, er viktige bidrag til dette.

Lenke til pressemeldingen etter møtet her.


DIREKTE SKATT

Kommisjonen ber Sveits fjerne gunstige selskapsskatteordninger
Den 13. februar informerte Kommisjonen Sveits om at den anser fordelen visse typer selskaper (bl.a. holding company, mixed company) oppnår etter enkelte selskapsskatteregimer i sveitsiske kantoner, som statsstøtte i strid med handelsavtalen fra 1972 der det er avtalt at ingen av partene skal gi subsidier som kan være konkurransevridende. Kommissær Benita Ferrero-Waldner har bl.a. uttalt: “Switzerland enjoys the benefits of privileged access to the internal market and must accept the responsibilities that go along with this. The decision the Commission has taken is not about tax competition but about State aid undermining the level playing field necessary for our partnership and the trade relations between Switzerland and the EU.”
Kommisjonen vil be Rådet om mandat til å forhandle med Sveits med sikte på å finne en løsning begge parter kan akseptere. Lenke til Kommisjonens pressemelding her.

Sveits avviser kritikken fra Kommisjonen. Se lenke til sveitsiske myndigheters svar på Kommisjonens vedtak her.
Det er skrevet en rekke artikler om saken:
Financial Times
BBCNews
Eupolitix

Euractiv


EU-aktivitet på skatte- og avgiftsområdet i 2006
Kommisjonen publiserte i slutten av januar sin årlige en rapport om fjorårets EU-aktivitet på skatte- og avgiftsområdet. Lenke til rapporten her.


Dommer
C-345/04 – Centro Equestre de Leziria Grande Ltd
Centro Equestre er et selskap hjemmehørende i Portugal som reiser rundt med et hesteshow.  I 1996 var de bl.a. i Tyskland hvor de ble skattlagt etter de særskilte reglene som gjelder for ikke-bosatte uten fast driftssted, dvs. at inntekten blir skattlagt med en endelig kildeskatt. Dersom kostnadene som har direkte tilknytning til inntektene overstiger 50 pst. Av inntekten, kan skattyter søke om å få skatten (delvis) refundert. Refusjon gis bare når skatten overstiger 50 pst. av inntekten uten fradrag. Selskapet møtte ikke disse betingelsene. I tillegg hadde selskapet søk om fradrag for indirekte kostnader.

For så vidt gjaldt spørsmålet om fradrag for indirekte kostnader sa retten at det ikke er i strid med traktaten å ligne ikke-bosatte bare for overskudd og tap som stammer fra virksomhet i den staten virksomheten har foregått. På dette punktet kom retten til en annen løsning enn generaladvokaten som mente det var i strid med traktatens artikkel 49 å nekte ikke-hjemmehørende fradrag for indirekte kostnader så lenge hjemmehørende skattytere fikk fradrag for slike kostnader.

Når det gjaldt 50 pst.-grensen kom retten – som generaladvokaten – til at denne er i strid med traktatens artikkel 49.

Lenke til dommen her.

C-292/04 – Meilicke
Saken gjelder godtgjørelse ved skattlegging av utbytte til en person bosatt i en medlemsstat (Tyskland) fra selskap hjemmehørende i en annen medlemsstat (i dette tilfellet Nederland og Danmark). De tyske reglene åpnet bare for godtgjørelse når utbyttet ble utbetalt fra et selskap hjemmehørende i Tyskland. Dette ble ansett for å være i strid med traktatens artikkel 56 om fri bevegelse av kapital.

Tyske skattemyndigheters argumentasjon om at begrensningen er nødvendig for sammenhengen i skattesystemet – dvs. sammenhengen mellom skattefordelen for aksjonæren og den tilsvarende skatteoppkrevingen av selskapet, avvises av domstolen. Den viser til at formålet med godtgjørelsesreglene utelukkende er å hindre dobbeltbeskatning av selskap og aksjonær. Å innrømme godtgjørelse ved skattlegging av utbytte også for skatt som er betalt av et selskap hjemmehørende i en annen medlemsstat, setter derfor ikke sammenhengen i den tyske skatteordningen i fare. At det innrømmes godtgjørelse også når utbytte kommer fra et ikke-hjemmehørende selskap, vil riktignok redusere det tyske skatteprovenyet, men dette anses ikke som et hensyn som kan påberopes som begrunnelse for en foranstaltning som er i strid med de grunnleggende friheter i traktaten.

Retten diskuterer også dommens tidsmessige virkning. Generaladvokaten gikk i sin første uttalelse i sak C-292/04 Meilicke inn for at de tyske godtgjørelsesreglene skulle anses traktatstridige, men foreslo at virkningen av denne fortolkningen i utgangspunktet skulle begrenses. I en ny uttalelse 5. oktober ble denne begrensningen trukket tilbake. Tyske myndigheter har argumentert med at de alvorlige økonomiske virkningene av dommen, tilsier at dommens tidsmessige virkninger burde begrenses. Det vises videre til at før avgjørelsen i Verkooijen-saken var det grunnlag for å anse den aktuelle lovgivningen som forenlig med fellesskapsretten. Domstolen viser imidlertid til den faste praksis om at den fortolkning som retten foretar når det gjelder forståelsen og anvendelsen av en regel, er den som burde vært lagt til grunn fra regelens ikrafttreden. Domstolen vil kun unntaksvis kunne begrense borgernes mulighet til å påberope seg domstolens avgjørelse på tidligere rettsforhold.

Lenke til dommen her.


Kommisjonen gir retningslinjer for å unngå internprisingstvister
Kommisjonen har kommet med en meddelelse basert på arbeidet som er gjort av EUs Joint Transfer Pricing Forum. Kommisjonen anser APAs (Advance Pricing Agreements) – eller forhåndsprisingsordninger – som et hensiktsmessig virkemiddel for å øke rettssikkerheten og til å redusere internprisingsproblemene for skattyterne.  Kommisjonen har derfor laget utkast til retningslinjer for APAs som skal gjøre det lettere for selskaper å unngå en del av de problemene som skyldes ulike internprisingsregler i medlemsstatene.
Retningslinjene beskriver hvordan medlemsstatene bør gjennomføre forhåndsprisingsordninger og gir veiledning for skattyterne som er involvert. De gir anvisning på en generell prosedyre. I tillegg gis det anvisning på hvordan enkelte særlige problemstillinger kan løses. Retningslinjene sier også noe om hvilke områder slike ordninger bør dekke og nødvendige tidsfrister

Lenke til meddelelsen her.


INDIREKTE SKATT

MVA – En mulig introduksjon av en mekanisme for å fjerne dobbel merverdiavgift
Kommisjonen har lagt fram et såkalt consultation document og ber om innspill fra allmennheten og næringslivets i forhold til problemstillinger knyttet til dobbel merverdiavgift i enkelttilfeller.
Kommisjonen er særlig interessert i:
• Eksempler på tilfeller som har resultert i dobbel avgift.
• Tiltak som er gjort for å forhindre dette og resultatet både med hensyn til tidsbruk og resultat av tiltakene.
• Synspunkter på om de problemene man har møtt på er av så stor viktighet at Kommisjonen bør introdusere nye (rettslige) virkemidler for å hindre dobbeltbeskatning i enkelttilfeller, og i så fall hvilke instrumenter som bør foreslås.

Lenke til Kommisjonens dokument her.

 

TOLL
EUs skatte- og tollkommissær László Kovács er på besøk i Washington I disse dager (4.-8. mars). Mandag hadde han møte med sin kollega (Secretary of Homeland Security) Michael Chertoff. De ble enige om å fortsette å styrke samarbeidet for å takle den økende bekymringen knyttet til sikkerhet og fremme handelen mellom USA og EU.
På begge sider jobbes det med gjensidig anerkjennelse av handelssamardeids-programmer og er enige om behovet for styrket samarbeid for å bekjempe piratkopiering og forfalskede varer.
Lenke til mer informasjon her.


ANNET

Kommisjonen – åpne formelle prosedyrer (infringement procedure)
Sjøtransport – tonnasjeskatt, Kommisjonen innleder undersøkelse mot Danmark
Kommisjonen har innledet en undersøkelse mot Danmark vedrørende et forslag om endring av tonnasjeskattereglene for rederier. De danske myndighetene foreslår å oppheve selskapenes forpliktelse til å innberette finansielle opplysninger om sine transaksjoner med tilknyttede utenlandske selskaper. Endringen er ikke ment å endre støttenivået eller ha budsjettmessige konsekvenser. Kommisjonen er likevel av den oppfatning at endringen vil redusere muligheten til å kontrollere at den gunstige skatteordningen ikke utvides til andre aktiviteter enn sjøtransport.
Lenke til pressemeldingen her.


Statsstøtte – Groepsrentebox, Kommisjonen åpner undersøkelse mot Nederland
Kommisjonen har åpnet undersøkelse mot Nederland vedr. notifikasjonen av en ordning kalt ”Groepsrentebox”. Formålet med ordningen er å i større grad likestille selskaper som er egenkapitalfinansiert og med selskaper som er finansiert ved lån fra aksjonær. Ordningen åpner for å anvende en redusert skattesats ved skattleggingen av renteinntekter og gjelder bare mottatt av og renter betalt av et selskap i en såkalt selskapsgruppe. Er gruppens samlede balanse positiv, blir renteinntekten skattlagt med en sats på 5 pst. og er rentebalansen negativ, vil fradraget utgjøre 5 pst. av rentekostnaden. Selv om ordningen i utgangspunktet er åpen for alle selskaper, vil i realiteten bare konserner nyte godt av ordningen. Videre vil ordningen særlig være gunstig for selskaper som ved siden av å yte lån til nederlandske selskaper også yter lån til tilknyttede selskaper utenlands som ikke er skattepliktige i Nederland. Renteinntekten vil bli en del av balansen i Nederland og skattlegges med en skattesats på 5 pst., mens rentekostnaden vil være fradragsberettiget fullt ut etter interne regler i den staten det utenlandske selskapet er hjemmehørende i.

Kommisjonen vil vurdere om ordningen bryter med statsstøttereglene fordi den i realiteten favoriserer visse typer selskaper. Lenke til pressemeldingen her.

Finansråd ved EU-delegasjonen, Camilla Ongre, gir i denne rapporten en gjennomgang av EUs arbeid på skatte-, avgifts- og tollområdet siste måned.


Hovedpunkter
• ECOFIN-møtet 27. februar – skatte- og avgiftssaker
• Nye dommer
• Åpning av formelle prosedyrer


ECOFIN RÅDS-MØTE 27. FEBRUAR 2007

Det var ingen særskilte skattesaker som ble behandlet av ECOFIN på møtet i februar. Skatt ble likevel diskutert som en del av forberedelsene til toppmøtet 8. og 9. mars.

Oppfølging av Lisboa-strategien
Oppfølging av Lisboa-strategien er et av temaene på Rådets toppmøte 8- 9. mars. På ECOFIN-møtet ble oppfølgingen av strategien diskutert og det ble gitt anbefalinger til konklusjoner på toppmøtet. Skatt var det tema det var mest problemer med å bli enige om. For så vidt gjelder skatt er det enighet om at et visst samarbeid er viktig for et velfungerende marked, men der stopper også enigheten. Eller som ECOFIN-formann Steinbruck sa under pressekonferansen etter møtet: Det var enighet om at det ikke var enighet. På skatteområdet ønsker medlemsstatene å beholde suverenitet, men innser at en viss harmonisering er nødvendig.

ECOFINs anbefalinger på skatteområdet blir derfor temmelige vage og lite konkrete:
“Tax policies in Europe – enhancing the internal market
National rules on taxation differ between Member States. The functioning of the internal market may be improved through co-operation on taxation among Member States and where appropriate at the European level, while respecting national competencies. The Council (Economic and Financial) has been informed of the ongoing work especially in the field of taxation and of action taken to tackle fiscal fraud and harmful tax practices.”

Kommisjonen legger stor vekt på at det er nødvendig med økt samarbeid og harmonisering på skatteområdet for å oppnå et velfungerende indre marked. Det pågående arbeidet med CCCTB (Common Consolidated Corporate Tax Base) og meddelelsene fra desember om økt samarbeid på skatteområdet, er viktige bidrag til dette.

Lenke til pressemeldingen etter møtet her.


DIREKTE SKATT

Kommisjonen ber Sveits fjerne gunstige selskapsskatteordninger
Den 13. februar informerte Kommisjonen Sveits om at den anser fordelen visse typer selskaper (bl.a. holding company, mixed company) oppnår etter enkelte selskapsskatteregimer i sveitsiske kantoner, som statsstøtte i strid med handelsavtalen fra 1972 der det er avtalt at ingen av partene skal gi subsidier som kan være konkurransevridende. Kommissær Benita Ferrero-Waldner har bl.a. uttalt: “Switzerland enjoys the benefits of privileged access to the internal market and must accept the responsibilities that go along with this. The decision the Commission has taken is not about tax competition but about State aid undermining the level playing field necessary for our partnership and the trade relations between Switzerland and the EU.”
Kommisjonen vil be Rådet om mandat til å forhandle med Sveits med sikte på å finne en løsning begge parter kan akseptere. Lenke til Kommisjonens pressemelding her.

Sveits avviser kritikken fra Kommisjonen. Se lenke til sveitsiske myndigheters svar på Kommisjonens vedtak her.
Det er skrevet en rekke artikler om saken:
Financial Times
BBCNews
Eupolitix

Euractiv


EU-aktivitet på skatte- og avgiftsområdet i 2006
Kommisjonen publiserte i slutten av januar sin årlige en rapport om fjorårets EU-aktivitet på skatte- og avgiftsområdet. Lenke til rapporten her.


Dommer
C-345/04 – Centro Equestre de Leziria Grande Ltd
Centro Equestre er et selskap hjemmehørende i Portugal som reiser rundt med et hesteshow.  I 1996 var de bl.a. i Tyskland hvor de ble skattlagt etter de særskilte reglene som gjelder for ikke-bosatte uten fast driftssted, dvs. at inntekten blir skattlagt med en endelig kildeskatt. Dersom kostnadene som har direkte tilknytning til inntektene overstiger 50 pst. Av inntekten, kan skattyter søke om å få skatten (delvis) refundert. Refusjon gis bare når skatten overstiger 50 pst. av inntekten uten fradrag. Selskapet møtte ikke disse betingelsene. I tillegg hadde selskapet søk om fradrag for indirekte kostnader.

For så vidt gjaldt spørsmålet om fradrag for indirekte kostnader sa retten at det ikke er i strid med traktaten å ligne ikke-bosatte bare for overskudd og tap som stammer fra virksomhet i den staten virksomheten har foregått. På dette punktet kom retten til en annen løsning enn generaladvokaten som mente det var i strid med traktatens artikkel 49 å nekte ikke-hjemmehørende fradrag for indirekte kostnader så lenge hjemmehørende skattytere fikk fradrag for slike kostnader.

Når det gjaldt 50 pst.-grensen kom retten – som generaladvokaten – til at denne er i strid med traktatens artikkel 49.

Lenke til dommen her.

C-292/04 – Meilicke
Saken gjelder godtgjørelse ved skattlegging av utbytte til en person bosatt i en medlemsstat (Tyskland) fra selskap hjemmehørende i en annen medlemsstat (i dette tilfellet Nederland og Danmark). De tyske reglene åpnet bare for godtgjørelse når utbyttet ble utbetalt fra et selskap hjemmehørende i Tyskland. Dette ble ansett for å være i strid med traktatens artikkel 56 om fri bevegelse av kapital.

Tyske skattemyndigheters argumentasjon om at begrensningen er nødvendig for sammenhengen i skattesystemet – dvs. sammenhengen mellom skattefordelen for aksjonæren og den tilsvarende skatteoppkrevingen av selskapet, avvises av domstolen. Den viser til at formålet med godtgjørelsesreglene utelukkende er å hindre dobbeltbeskatning av selskap og aksjonær. Å innrømme godtgjørelse ved skattlegging av utbytte også for skatt som er betalt av et selskap hjemmehørende i en annen medlemsstat, setter derfor ikke sammenhengen i den tyske skatteordningen i fare. At det innrømmes godtgjørelse også når utbytte kommer fra et ikke-hjemmehørende selskap, vil riktignok redusere det tyske skatteprovenyet, men dette anses ikke som et hensyn som kan påberopes som begrunnelse for en foranstaltning som er i strid med de grunnleggende friheter i traktaten.

Retten diskuterer også dommens tidsmessige virkning. Generaladvokaten gikk i sin første uttalelse i sak C-292/04 Meilicke inn for at de tyske godtgjørelsesreglene skulle anses traktatstridige, men foreslo at virkningen av denne fortolkningen i utgangspunktet skulle begrenses. I en ny uttalelse 5. oktober ble denne begrensningen trukket tilbake. Tyske myndigheter har argumentert med at de alvorlige økonomiske virkningene av dommen, tilsier at dommens tidsmessige virkninger burde begrenses. Det vises videre til at før avgjørelsen i Verkooijen-saken var det grunnlag for å anse den aktuelle lovgivningen som forenlig med fellesskapsretten. Domstolen viser imidlertid til den faste praksis om at den fortolkning som retten foretar når det gjelder forståelsen og anvendelsen av en regel, er den som burde vært lagt til grunn fra regelens ikrafttreden. Domstolen vil kun unntaksvis kunne begrense borgernes mulighet til å påberope seg domstolens avgjørelse på tidligere rettsforhold.

Lenke til dommen her.


Kommisjonen gir retningslinjer for å unngå internprisingstvister
Kommisjonen har kommet med en meddelelse basert på arbeidet som er gjort av EUs Joint Transfer Pricing Forum. Kommisjonen anser APAs (Advance Pricing Agreements) – eller forhåndsprisingsordninger – som et hensiktsmessig virkemiddel for å øke rettssikkerheten og til å redusere internprisingsproblemene for skattyterne.  Kommisjonen har derfor laget utkast til retningslinjer for APAs som skal gjøre det lettere for selskaper å unngå en del av de problemene som skyldes ulike internprisingsregler i medlemsstatene.
Retningslinjene beskriver hvordan medlemsstatene bør gjennomføre forhåndsprisingsordninger og gir veiledning for skattyterne som er involvert. De gir anvisning på en generell prosedyre. I tillegg gis det anvisning på hvordan enkelte særlige problemstillinger kan løses. Retningslinjene sier også noe om hvilke områder slike ordninger bør dekke og nødvendige tidsfrister

Lenke til meddelelsen her.


INDIREKTE SKATT

MVA – En mulig introduksjon av en mekanisme for å fjerne dobbel merverdiavgift
Kommisjonen har lagt fram et såkalt consultation document og ber om innspill fra allmennheten og næringslivets i forhold til problemstillinger knyttet til dobbel merverdiavgift i enkelttilfeller.
Kommisjonen er særlig interessert i:
• Eksempler på tilfeller som har resultert i dobbel avgift.
• Tiltak som er gjort for å forhindre dette og resultatet både med hensyn til tidsbruk og resultat av tiltakene.
• Synspunkter på om de problemene man har møtt på er av så stor viktighet at Kommisjonen bør introdusere nye (rettslige) virkemidler for å hindre dobbeltbeskatning i enkelttilfeller, og i så fall hvilke instrumenter som bør foreslås.

Lenke til Kommisjonens dokument her.

 

TOLL
EUs skatte- og tollkommissær László Kovács er på besøk i Washington I disse dager (4.-8. mars). Mandag hadde han møte med sin kollega (Secretary of Homeland Security) Michael Chertoff. De ble enige om å fortsette å styrke samarbeidet for å takle den økende bekymringen knyttet til sikkerhet og fremme handelen mellom USA og EU.
På begge sider jobbes det med gjensidig anerkjennelse av handelssamardeids-programmer og er enige om behovet for styrket samarbeid for å bekjempe piratkopiering og forfalskede varer.
Lenke til mer informasjon her.


ANNET

Kommisjonen – åpne formelle prosedyrer (infringement procedure)
Sjøtransport – tonnasjeskatt, Kommisjonen innleder undersøkelse mot Danmark
Kommisjonen har innledet en undersøkelse mot Danmark vedrørende et forslag om endring av tonnasjeskattereglene for rederier. De danske myndighetene foreslår å oppheve selskapenes forpliktelse til å innberette finansielle opplysninger om sine transaksjoner med tilknyttede utenlandske selskaper. Endringen er ikke ment å endre støttenivået eller ha budsjettmessige konsekvenser. Kommisjonen er likevel av den oppfatning at endringen vil redusere muligheten til å kontrollere at den gunstige skatteordningen ikke utvides til andre aktiviteter enn sjøtransport.
Lenke til pressemeldingen her.


Statsstøtte – Groepsrentebox, Kommisjonen åpner undersøkelse mot Nederland
Kommisjonen har åpnet undersøkelse mot Nederland vedr. notifikasjonen av en ordning kalt ”Groepsrentebox”. Formålet med ordningen er å i større grad likestille selskaper som er egenkapitalfinansiert og med selskaper som er finansiert ved lån fra aksjonær. Ordningen åpner for å anvende en redusert skattesats ved skattleggingen av renteinntekter og gjelder bare mottatt av og renter betalt av et selskap i en såkalt selskapsgruppe. Er gruppens samlede balanse positiv, blir renteinntekten skattlagt med en sats på 5 pst. og er rentebalansen negativ, vil fradraget utgjøre 5 pst. av rentekostnaden. Selv om ordningen i utgangspunktet er åpen for alle selskaper, vil i realiteten bare konserner nyte godt av ordningen. Videre vil ordningen særlig være gunstig for selskaper som ved siden av å yte lån til nederlandske selskaper også yter lån til tilknyttede selskaper utenlands som ikke er skattepliktige i Nederland. Renteinntekten vil bli en del av balansen i Nederland og skattlegges med en skattesats på 5 pst., mens rentekostnaden vil være fradragsberettiget fullt ut etter interne regler i den staten det utenlandske selskapet er hjemmehørende i.

Kommisjonen vil vurdere om ordningen bryter med statsstøttereglene fordi den i realiteten favoriserer visse typer selskaper. Lenke til pressemeldingen her.