Historisk arkiv

Ny modernisert tollkodeks

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Europaportalen

Konkurranseevnerådet behandlet 25. juni forslaget til forordning om ny tollkodeks. Rådet nådde politisk enighet om en modernisert tollkodeks som skal forenkle regelverket og effektivisere tollprosedyrene til fordel både for tollmyndighetene og virksomhetene.


Kommisjonen fremsatte i november i 2005 et forslag til modernisert Tollkodeks. Formålet er et forenklet og ensartet regelverk. Forslaget er i tråd med Lisboa-strategien; det tar hensyn til kravet om forenklinger for handel samtidig som det ivaretar hensynet til økt kontroll ved de ytre grensene.
 
Moderniseringen av tollkodeksen er en del av en større ”pakke” på tollområdet der e-toll (elektronisk tollbehandling) er en annen viktig bit. Den nye tollkodeksen skal ivareta de noe motsetningsfylte kravene om økt innsats på kontrollsiden for å beskytte EUs interesser, samtidig som den skal ivareta og fremme legitim handel.

For å kunne forene disse kravene er det nødvendig å modernisere tollprosedyrene, i større grad ta i bruk moderne verktøy og teknologi og sikre at regelverket anvendes likt i hele EU. For å styrke det indre markedet er det foreslått at de gjeldende bestemmelsene som gir mulighet til å fastsette nasjonale forenklinger, oppheves og erstattes av felles forenklinger som gjelder for hele Fellesskapet. Målet med den moderniserte tollkodeksen er dessuten en enklere og mer logisk struktur av lovteksten og færre paragrafer slik at lovgivningen blir mer brukervennlig. Den moderniserte tollkodeksen skal:

• Skape grunnlag for implementering av elektronisk tollbehandling, herunder felles standarder for IT-systemer
• Oppfylle forpliktelsene om bedre regelverk
• Skape økonomisk vekst
• Øke sikkerheten og sikringen av de ytre grensene
• Minske risikoen for svik
• Bidra til bedre koordinering med andre politikkområder i fellesskapet, for eksempel miljø
• Oppnå mer effektive EU-beslutningsprosesser.

Rådets beslutning må behandles av Europaparlamentet i en ny (andre) behandling som forventes å finne sted i løpet av de nærmeste månedene, før endelig vedtak kan fattes av Rådet.