Historisk arkiv

Et toppmøte uten dramatikk?

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Europaportalen

Det ligger an til et toppmøte med lite dramatikk, etter at det meste av spenningen i forholdet til Tyrkia ble utløst mandag. Utvidelsen blir hovedsak på toppmøtet, når stats- og regjeringssjefene i EU møtes i dag og imorgen. Det andre hovedtemaet er migrasjon. Formannskapet vil også orientere om status for konstitusjonstraktaten.

Etter at utenriksministrene kom til enighet om hvordan Tyrkia-spørsmålet skulle håndteres sent mandag kveld, ligger det nå an til et toppmøte med lite dramatikk. Gitt at ikke nye innspill fyrer opp under Tyrkia-spørsmålet, vil diskusjonen dreie seg om de overordnede spørsmål vedrørende utvidelse; strategi og integrasjonskapasitet.

På dagsorden for toppmøtet, eller Det europeiske råd (DER), står også en orientering fra det finske formannskapet om status for konstitusjonstraktaten, men det legges ikke opp til noen inngående diskusjon. Det er mer snakk om å overlevere stafettpinnen til tyskerne, som overtar formannsklubba 1. januar.

Utenriksministrene vil parallelt med DER ha en middag der de skal diskutere Midtøsten, Iran og Afrika, med særlig vekt på situasjonen i Sudan/Darfur.

Målinger fra Eurobarometer viser at justis- og innenriksområdet er et felt der mange EU-borgere har stor tillitt til EU og mener at mye kan og bør gjøres på europeisk nivå. Den helhetlige europeiske migrasjonspolitikken blir sentral på toppmøtet. EU har lagt mye arbeid i å formulere og iverksette "The Global Approach to Migration". Dette har blant annet ført til at Kommisjonen har etablert en gruppe på åtte kommissærer under ledelse av visepresident Frattini for å se alle EUs aktuelle policy-områder i sammenheng når migrasjonspolitikken gjennomføres.

Det kommende tyske formannskap vektlegger sterkt at denne politikken også må utvides til å gjelde nabolandene i øst og sør-øst.

Innovasjon, energi og klima er andre tema som står på dagsorden. Når det gjelder energi er det vårtoppmøtet som blir den viktigste milepælen.

På utenriksfeltet vil stats- og regjeringssjefene diskutere Midtøsten, Libanon og Iran, samt Afrika. Det er utarbeidet en rapport om status for EUs Afrika-strategi som ble lansert på toppmøtet for ett år siden. Den har bidratt til å øke de nye medlemslandenes engasjement i Afrika og vært et nyttig hjelpemiddel for å identifisere prioriterte samarbeidsområder med afrikanske land innenfor deres nasjonale politikk.

Toppmøtet vil også ta opp situasjonen i Sudan, Somalia, Kongo og Elfenbenskysten.

(14.12.2006)