Historisk arkiv

Norge gir 100 millioner kroner til Libanon

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Europaportalen

<p>Libanon får 100 millioner kroner fra Norge. Det lovet utenriksminister Jonas Gahr Støre under gjenoppbygningskonferansen i Paris torsdag. Midlene skal hovedsakelig gå til miljøvern og rydding av eksplosiver som ligger igjen etter konflikten i fjor sommer.</p>

 

- De libanesiske myndighetene og det libanesiske folket har behov for politisk støtte og massiv bistand for å lykkes i gjenoppbygningsarbeidet, slo utenriksminister Jonas Gahr Støre fast under denne ukens konferanse om gjenoppbygning og reform i Libanon.

Utenriksministeren la vekt på at konferansen, som fant sted i Paris, måtte følge opp de løftene som var blitt gitt under giverlandskonferansen i Stockholm i august.

Ny bevilgning

 I sin tale på torsdag lovet Støre at Norge vil bidra med 100 millioner kroner til de krigsherjede områdene i 2007 (les talen her).

Disse midlene kommer i tillegg til de omtrent 200 millionene Norge allerede har gitt til gjenoppbygging etter fjorårets konflikt.

Norge følger libanesiske myndigheters egne prioriteringer når det gjelder bruken av gjenoppbygningsmidlene, og all assistanse vil skje i samarbeid med det internasjonale samfunn. På lang sikt er målet en vellykket nasjonsbygging og stabilisering i området.

Europakommisjonen har lovet  å gi 500 millioner euro, eller drøye 4 milliarder kroner, over en 5-årsperiode (pressemelding). EUs samarbeid med Libanon har blitt styrket gjennom det faktum at Libanon omfattes av EUs såkalte nabolandspolitikk (ENP) og at den libanesiske regjeringen 12. januar godkjente ENP-handlingsplanen som den har forhandlet fram med EU.

Miljøvern og minerydding

Norske myndigheter tar sikte på å fokusere bistanden på områder der Norge har særlig kompetanse og dermed kan tilføre en merverdi til assistansen.

Slike områder omfatter miljøsektoren med bærekraftig utvikling og forvaltning av naturressurser så vel som kystforvaltning. Norge stiller seg også til disposisjon når det gjelder utvikling av oljesektoren med hensyn til både forvaltning og lovgivning.

Utenriksministeren lovet støtte til mineryddingsarbeidet særlig i Sør-Libanon. Støre nevnte i sin tale det norske arbeidet for å få til et internasjonalt forbud mot klasebomber.

I tillegg vil Norge hjelpe palestinske flyktninger i området.