Historisk arkiv

Samler Nordkalotten i Brussel

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Europaportalen

Denne uken arrangeres Open Days som fungerer som et utstillingsvindu for regionkontorene i Brussel. Anne Berg styrer det nordligste av dem alle – Nord-Norges Europakontor.


Alle norske fylker er nå representert i Brussel gjennom deltakelse i regionkontorer. Det var ikke tilfelle da Anne Berg etablerte Nordlands Europakontor i 2003. Fra januar 2005 ble kontoret utvidet til også å omfatte Troms og Finmark, og bemanningen ble styrket. Nå har hun to praktikanter sammen med seg på kontoret.

Regionalt supplement til EU-delegasjonen
Kontoret har en visjon om å bidra til at Nord-Norge er en kjent og aktiv aktør i Europa. – Vi må se mulighetene og komme med innspill, sier Anne Berg. – Det kan gjøres både direkte av oss i Brussel og via nasjonalt nivå, og jeg tror det er en styrke å gjøre begge deler, legger hun til. Hun ser dermed regionkontorene som et slags supplement til EU-delegasjonen som representerer sentrale myndigheter.

Foto: Marianne Neraal

Samarbeidet med EU-delegasjonen er viktig. I etterkant av møtene i EØS-komiteen møter regionkontorene i det såkalte Kontaktutvalget hvor delegasjonen orienterer om vedtakene i EØS-komiteen.

Samarbeidet med andre av de 250 regionkontorene i Brussel vektlegges også. – For Nord-Norge er det viktigste samarbeidet med Nord-Sverige og Nord-Finland, forteller Berg. Dette gjelder både for Europakontorets del og for politisk ledelse hjemme i Nord-Norge. Fra årsskiftet får vi et mini-Nordkalotten i Avenue Palmerston i Brussel. Da flytter Nord-Norges Europakontor inn i felles hus med Nord-Finland, mens Nord-Sverige blir i nabobygget og Trøndelag rett over gata.

Nordområdesatsing
Nordområdene har i den senere tid fått økt oppmerksomhet også i Europa, og Anne Berg sier det er artigere å være nordlending i Brussel etter at nordområdene kom på agendaen. – Vi har fått mer oppmerksomhet, sier hun. For kontoret er også nordområdene og utviklingen av en helhetlig maritim politikk blant sakene som det arbeides mest med. I forbindelse med Open Days arrangerer Nord-Norge-kontoret fredag en konferanse om europeisk kyst- og havpolitikk i Tromsø. Blant innlederne er Karin Refsnes fra UD som jobbet med EUs grønnboken om maritim politikk i Europakommisjonen.

Også i Brussel er kontoret medarrangør av konferanser denne uken. Statssekretær Liv Monica Bergem Stubholt innleder om investering i bærekraftig bruk av ressurser og miljøteknologi. I tillegg settes det fokus på den planlagte jernbaneforbindelsen mellom Narvik og Kina.

 

Les mer