Historisk arkiv

– Norge er en stabil energipartner

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Europaportalen

Europakommisjonens president, José Manuel Barroso, understreket onsdag viktigheten av energisamarbeidet med Norge for EU. Han møtte pressen sammen med statsminister Jens Stoltenberg i Brussel.

Jens Stoltenberg og José Manuel Barroso på pressekonferansen etter arbeidslunsjen mellom syv norske ministre og Kommisjonen. Foto: Juha Roininen

– Norge er en essensiell forsyner av energi til EU, sa Barroso og nevnte i samme setning at Norge står for 24 prosent av tilførselen av gass til EU-landene.

Stoltenberg og seks andre norske statsråder spiste lunsj med EU-sjefen i Europakommisjonens hovedkvarter, Berlaymont-bygget i Brussel, onsdag. Foruten energi var det den internasjonale finanskrisen som var hovedtema for møtet. I tillegg diskuterte lederne miljø- og klimaspørsmål samt Arktis-politikk.

Kommisjonspresidenten sa videre at Norge er blant EUs viktigste medspillere og en stabil og god partner for EU på alle samarbeidsområder.

– Folk glemmer ofte Norge fordi Norge ikke skaper så mange store saker i mediene. Men ingen nyheter, er gode nyheter, poengterte Barroso på onsdagens pressekonferanse i Brussel.

Kan stole på Norge
Statsminister Jens Stoltenberg gjorde det klart at Norge skal fortsette å være den stabile, nære samarbeidspartneren til EU.

– Dere kan stole på at Norge vil være en trygg leverandør av energi til Europa, understreket Stoltenberg.

Barroso hadde også merket seg at Norge følger nøye med på EUs klimaarbeid. Han gjentok sin tidligere advarsel om at finanskrisen ikke må bli en sjanse til å snike seg unna klimakravene. Tvert imot bør finanskrisen være en mulighet til ytterligere arbeid for klimaet, mente Barroso.

– Det vil ikke være lurt å snu nå. Med USA på laget kan vi komme enda nærmere klimamålene, uttalte Barroso.

Vil verne nordområdene
EU-sjefen fikk også en oppdatering på Norges nordområdepolitikk. Barroso besøkte Norge og Svalbard i februar i år, et opphold han satt stor pris på. EUs arktiske politikk vektlegger særlig vern av sårbare områder. Under pressekonferansen sa også Barroso at å bevare polområdene er viktig, ikke bare for Norge og EU, men for hele verden. Barroso nevnte også den kommende meldingen fra EU om Arktis.

Jens Stoltenberg fremla Norges syn på Nordområdene, med særlig fokus på at Havretten må være fundamentalt i den nye satsingen på Arktis.

Foruten statsministeren var de seks statsrådene på Brussel-besøket: utenriksminister Jonas Gahr Støre, miljø- og utviklingsminister Erik Solheim, finansminister Kristin Halvorsen, fiskeri- og kystminister Helga Pedersen, olje- og energiminister Terje Riis-Johansen og samferdselsminister Liv Signe Navarsete.

Kommisjonspresident Barroso sammen med flere av de norske ministrene som besøkte Brussel. Til høyre, kommissær for eksterne relasjoner Benita Ferrero-Waldner. Foto: Juha Roininen