Historisk arkiv

Europa på nært hold

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Europaportalen

Kunnskapene om EU i Norge er ofte så som så, mener elevene i samfunnskunnskap ved Vestvågøy videregående skole. Som stadig flere andre er de kommet til Brussel for å ta Europa nærmere i øyensyn.

TIL HJERTET AV EU: Hvert år får den norske EU-delegasjonen besøk fra mer enn 5000 elever, fylkespolitikere og andre grupper som er nysgjerrige på hvordan beslutningene i EU blir til. Foto: Erlend Engh Brekke/Norges delegasjon til EU

Ved å tilbringe en uke i den belgiske hovedstaden utfyller elevene fra Leknes skoletimene i norsk og internasjonal politikk med feltstudier i en by der mesteparten av politikken på europeisk nivå utformes. 

På Norges delegasjon til EU får elevene høre hvordan diplomater og andre representanter for norske interesser arbeider for å sikre seg at EU tar hensyn til norske synspunkter når lover skal utarbeides.

- Vi har nok fått et mer nyansert og kanskje mer positivt syn på EU enn det vi hadde før vi kom hit. Hjemme er bildet ofte litt ensidig, mener Marion Knutsen (18).

Forstår EU bedre

Norges delegasjon til EU ligger i det som helt uoffisielt kalles ”det norske hus”, tvers over gaten for hovedkvarteret til Europakommisjonen og bare et steinkast fra bygningen der medlemslandenes regjeringer møtes i Rådet.

Elevene fra Vestvågøy mener de forstår det europeiske samarbeidet bedre etter besøket enn de gjorde da de kom. De mener mye av skepsisen i hjemlandet kan skyldes misforståelser rundt hvordan EU virker.

- Generelt er kunnskapen om EU i Norge dårlig. Det er vel vanlig at man er litt skeptisk til det man ikke kjenner, mener Hartvig Sverdrup (18)  og Helge Jørstad (19).

Norske interesser

Med nær 60 medarbeidere er delegasjonen Norges største utenriksstasjon. Den rommer 35 norske diplomater, men bare en tredel av disse kommer fra Utenriksdepartementet. De øvrige er utsendt fra de andre departementene; dermed kan delegasjonen dekke hele det spekteret av saksområder der norsk politikk påvirkes av EU – og omvendt.

Aktivitetsnivået på delegasjonen er høyt: Statsråder og stortingspolitikere er på besøk så godt som ukentlig, i tillegg kommer mer enn 5000 besøkende fra Norge årlig for å lære om hvordan Norges interesser håndheves i og overfor EU-systemet.

- Det er hyggelig å registrere at det er så pass stor interesse rundt det vi driver med, erkjenner Frode Dal Fjeldavli ved den norske delegasjonen.

For informasjon om besøkstjenesten ved delegasjonen, klikk her.