Historisk arkiv

Bibelsk laks

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Europaportalen

Stereotypene var enkle, påstandene mange og stemningen høy da Kommisjonen og Norge møttes til en uformell laksedebatt for første gang etter offentliggjøringen av WTO-panelets rapport.

Ordstyrer Christoffer Fjellner  (midten) har ikke tidligere opplevd en debatt om handelspolitikk med så mye latter og så mange bibelreferanser. Geir Evensen til venstre, og Fritz-Harald Wenig til høyre. Foto: Frode Dal Fjeldavli, EU-delegasjonen / Magnus Dahlen, Brusselkontoret AS.

Den vanligvis svært så frihandelsorienterte europaparlamentarikeren Christoffer Fjellner (svensk moderat) var for anledningen nøytral ordstyrer da EU-delegasjonens fiskeriråd Geir Evensen møtte direktør Fritz-Harald Wenig fra Kommisjonen til debatt.

Den frittalende Wenig var ikke synlig skremt over å diskutere laks foran et overveiende norsk publikum på kveldsarrangementet hos Brusselkontoret AS. Stereotypien på en EU-byråkrat som detaljorientert, saklig og kjedelig ble grundig gjort til skamme av Wenig. Byråkraten fra Bayern brukte bibelske bilder flittig, og åpnet debatten med å si at laksen kan utrette mirakler; for plutselig blir britene og irene, de mest innbitte motstanderne av handelsbarrierer, veldig for.

Det spesielle med laksesaken, etter at rapporten fra WTO-panelets kjennelse forelå, var at både Norge og Kommisjonen erklærte seg som vinnere. Debatten hos Brusselkontoret viste tydelig hvem som var mest komfortabel med å diskutere faktaene i WTO-rapporten, og at ikke begge parter er like trygge på egen seierserklæring. Mens Wenig forsøkte å provosere og lage show, var Geir Evensen alene om å gå inn på WTO-konklusjonene.

Ingen kan anklage Wenig for å smiske med forsamlingen, og et høydepunkt var da han hevdet at laksen umulig kunne trives i det kalde og mørke Nord-Norge. Underforstått var det bare subsidier som gjorde det mulig med en oppdrettsnæring i nord. – Hvis jeg var en laks ville jeg levd i Bayern, forsikret han.

Bortimot det eneste det var enighet om i debatten var at dette er Davids kamp mot Goliat. På den annen side strakk ikke enigheten lengre enn at begge parter vil være David. Norge med sine 4,5 millioner innbyggere oppfatter EU som Goliat, mens Wenig mente at Norge har 60 prosent av markedet på laks og dermed er Goliat.

Debatten brakte nok ikke partene nærmere enighet, men om ikke annet ble det slått fast at handelspolitikk kan være både provoserende, engasjerende – og ikke minst underholdende.