Historisk arkiv

Styrker beredskapen mot bio-terror

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Europaportalen

En debatt og en åpen høring om beredskap mot biologisk terrorisme ble sparket i gang 11. juli med Kommisjonens presentasjon av en Grønnbok om bio-beredskap. Forebygging, årvåkenhet og samhandling er sentrale stikkord for å gjøre EU bedre rustet mot eventuelle terroranslag med biologiske midler.


To kommissærer var til stede ved lanseringen av Kommisjonens Grønnbok om såkalt bio-beredskap. Justis- og innenrikskommissær Franco Frattini brukte de mislykkede terroranslagene i Storbritannia nylig som eksempel på at terrortrusselen i Europa er reell. – Selv om terroristene tidligere brukte eksplosiver eller improviserte bombemekanismer, kan de i fremtiden ty til ikke-konvensjonelle virkemidler som biologiske våpen eller midler, sa Frattini. 
 
Helsekommissær Markos Kyprianou ba om innspill til hvordan tiltak og mekanismer som allerede er på plass kan forbedres. Disse skal evalueres og gjøres ytterligere i stand til å respondere på naturlige hendelser, uhell og tilsiktede hendelser. Høringen er åpen fram til oktober.
 
Kommisjonen legger opp til at igangsatt samarbeid og koordinering mellom landene må bli enda bedre og regelverk og trygghetsstandarder må være implementerte og i bruk. I tillegg må kapasiteten og årvåkenheten hos både industri og publikum forbedres.

Det tas ikke sikte på å opprette nye institusjoner med mindre gjennomgangen vil vise det nødvendig. Unntaket er et nytt rådgivende organ for bio-beredskap bestående av eksperter fra forskningsmiljø, sikkerhets- og etterretningstjeneste og myndigheter med ansvar for sivil beredskap. Det europeiske bio-nettverket kan blant annet anbefale retningslinjer for forskere som håndterer biologisk materiale.