En «new deal» med Obama?
Historisk arkiv
Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II
Utgiver: Europaportalen
Nyhet | Dato: 07.11.2008 | Sist oppdatert: 28.06.2012
Amerikanernes valg av Barack Obama som ny president har blitt bejublet i Europa. EU har store forventninger til samarbeidet med USA under den nye presidenten, forteller ministerråd Anne Sofie Bjelland ved EU-delegasjonen.
Ministerråd Anne Sofie Bjelland forteller at EU har store forventninger til Barack Obama. Foto: Anders Berg-Hansen
På tross av at man ikke er enig i mange internasjonale spørsmål, har samarbeidet mellom EU og USA de senere årene blitt stadig tettere og utvidet til flere områder. I dag er det formelle, diplomatiske samarbeidet mellom EU og USA tuftet på Den nye transatlantiske agenda fra 1995. EU og USA har det største bilaterale handelssamarbeidet i verden. I 2006 sto de to kjempene for nær 60 prosent av verdens BNP, 33 prosent av verdens varehandel og 42 prosent av tjenestehandelen på det globale markedet.
I innspurten av det amerikanske presidentvalget fikk naturligvis finanskrisen størst oppmerksomhet. Ministerråd Anne Sofie Bjelland ved EU-delegasjonen forteller at EUs ledere nå håper på en ny giv i forholdet mellom EU og USA.
– Hvordan har EU reagert på utfallet av presidentvalget?
– EU har ønsket valget av Obama som USAs nye president velkommen, på samme måte som Norge. Det har kommet offisielle uttalelser fra blant andre kommisjonspresident José Manuel Barroso og EUs høyrepresentant for utenrikssaker Javier Solana. Barroso sier at valget av Obama er et vendepunkt for USA og at det også kan være et vendepunkt for Europa. Han sier at EU vil samarbeide med USA for å løse globale utfordringer. Barroso snakker faktisk om en «new deal», med en klar referanse til Roosevelts politikk under depresjonen på 1930-tallet. Kommisjonspresidenten mener EU og USA må bruke finanskrisen som en mulighet og at verden trenger en ny politikk etter krisen.
– På hvilke områder kan forholdet mellom EU og USA komme til å bli forandret med Obama?
– USA er EUs viktigste samarbeidspartner. Årlig avholdes møter mellom den amerikanske presidenten og EUs ledere, og partene har samarbeid innenfor handel, energi, miljø, forskning og utdanning, for å nevne noen områder. Det ekstraordinære møtet mellom EUs utenriksministre om det transatlantiske forholdet, like før presidentvalget, illustrerer hvor viktig USA er for EU. EUs budskap til den kommende amerikanske presidenten konsentrerer seg om fem hovedområder: multilateralt samarbeid, situasjonen i Midtøsten, situasjonen i Afghanistan, forholdet til Russland, samt forholdet til Kina. Da Barroso holdt tale om EU i det 21. århundre på samme dag som presidentvalget i USA, nevnte han tre fundamentale saker for EU: finanskrisen, klima og energi, og det fremtidige transatlantiske forholdet. Vår egen Statsminister Jens Stoltenberg har pekt på de samme utfordringene som EUs ledere, herunder kampen mot fattigdom som et område der USA må ta en global lederrolle.
– Vil den nye presidenten bringe USA nærmere EU i klima- og energispørsmål?
– Klima er utvilsomt veldig viktig for EU i de kommende årene, og EU ønsker et tettere samarbeid med USA på dette området i tiden fremover. Barack Obama har også signalisert økt amerikansk innsats for å få ned klimautslippene.
– Det gjenstår å se om Obama innfrir forventningene og blir den presidenten en majoritet i Europa håper på. Men kan det ha en slags psykologisk effekt at USA bare får en ny leder, uavhengig av at den nye lederen heter Obama?
– Ja, forventningene er høye også i EU. USA og EU deler demokratiske verdier som gjør dem til naturlige allierte i svært mange spørsmål. Inntrykket er at man i EU håper på en bedre dialog med USA etter valget på ny president om aktuelle internasjonale spørsmål/konflikter og de utfordringer man står overfor globalt. Samtidig forventer man ikke dramatiske endringer i USAs utenrikspolitikk, gitt de signaler Obama har kommet med før valget.