Historisk arkiv

Blogger om EU

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Europaportalen

EU-kommissær Margot Wallström, student Finn Myrstad og Nei til EU-leder Heming Olaussen settes sjelden i samme bås. Det de imidlertid har til felles er at de alle blogger om EU.


- Aktiv europadebatt er en forutsetning for en aktiv politikk, skriver utenriksminister Jonas Gahr Støre i forordet til handlingsplanen om gjennomføring av europapolitikken. Å holde debatten gående er likevel en utfordring, både i Norge og i EU. En av EUs største utfordringer er nettopp å skape økt interesse og engasjement. Politikere og byråkrater prøver stadig nye kommunikasjonsformer for å nå ut til folk. EUtube, hvor Europakommisjonen legger ut ulike informasjons- og kampanjefilmer på youtube, har vært en stor suksess. Men de som virkelig holder debatten gående er bloggerne.

Neisiden blogger mest i Norge
Norge ligger ofte langt framme i internettrender og bloggvinden har også sveipt over oss i nord. Media bruker blogger aktivt, både for egne journalister, for å gi leserne en anledning til å delta i debatten og de har faste bloggere som fungerer som en slags kommentatorer. Til sistnevnte kategori hører Brussel-baserte Paal Frisvold, som blogger om EU-spørsmål i E24.

I find writing a blog is a good way of reflecting and helps to clarify my thinking on certain subjects. I allow myself to be critical sometimes both of myself and the Commission.
- Margot Wallström, Visepresident i Europakommisjonen


Nei til EU-leder, Heming Olaussen, har sin egen blogg – Med folk – mot EU. - Min tanke bak bloggen er dels å sikre at jeg får ut på nett de innlegg jeg ellers sender ulike media(..) Også i forhold til "mine egne" er dette en grei måte å få ut hva jeg er opptatt av. I tillegg sjølsagt mulighetene for å åpne opp debatt om det jeg skriver, og slik få utviklet politikken på basis av motforestillinger, forklarer han i en epost.

En annen framtredende Nei til EU-skikkelse med egen blogg er Dag Seierstad. Øverst i sin blogg skriver han; - ”Blir du aldri lei av å nilese saksdokumenter fra EU-kommisjonen?" spurte en avis meg i 2006. Svaret: "Jeg ville blitt skikkelig lei over å gi meg så lenge det foregår EU-debatt i Norge". Derfor denne bloggen.

Ledelsen i Europabevegelsen har derimot ingen blogg. - Med våre begrensede ressurser må vi prioritere hardt, og per i dag anser vi ikke blogg som den mest sentrale arena for å informere om EU-samarbeidet. Derfor skriver vi heller kronikker og leserinnlegg som vi sender til media, og vi driver en nettside som oppdateres daglig hvor også våre innlegg selvsagt gis plass. Vi er sikre på at vi når ut til flere på den måten enn om vi oppretter egen blogg, skriver informasjonssjef Rebekka Borsch i en epost.

Det är mørkt väder som sänkt sig över Europa.
- Carl Bildts blogg 17. august.


En som derimot blogger mye om EU-saker fra et mer positivt ståsted er internasjonal leder i Unge Venstre, Boye Bjerkholt. Han har blant annet skrevet grundig om datalagringsdirektivet. Tidligere leder i Europeisk Ungdom, Finn Myrstad, skriver om norsk europadebatt på sin engelskspråklige blogg.

Politikerne blogger
Det har vært stor oppmerksomhet rundt bloggen til Kommisjonens visepresident, svenske Margot Wallström. Hun oppdaterer ukentlig sin blogg og åpner for kommentarer og debatt under hvert innlegg. Stort sett får hun mellom 10 og 100 kommentarer til hvert innlegg, og står dermed ikke tilbake for nettavisenes kommentarfelt. I bloggen skriver Wallström hovedsakelig om jobben sin, de aktuelle sakene, møtene og reisene for uka, gjerne med innslag av litt mer personlig art.

- Jeg begynte å skrive en blogg fordi jeg mente det bød på muligheter som andre medier ikke har. Det tillater meg å snakke direkte til folk som jeg trolig aldri har anledning til å møte og å få deres syn direkte tilbake, skriver Wallström i sin blogg.

Margot Wallsström var først ute av kommissærbloggerne da hun startet i 2004, men hun har siden fått følge av Stavros Dimas, Janez Potocnik, Mariann Fischer Boel, Vladimir Spidla og Andris Piebalgs.

Også en rekke europaparlamentarikere (MEPs) har egen blogg. Den svenske konservative MEPen, Christofer Fjellner, er en av de yngste i Europaparlamentet. Han har sin egen mobilblogg hvor han kommenterer sine observasjoner, på et ungdommelig og gjerne lettere sarkastisk vis. Den britiske sosialisten Richard Corbett har vært sentral i arbeidet med Lisboatraktaten. Hans blogg gir et godt innblikk i institusjonelle spørsmål fra et proeuropeisk perspektiv, mens Corbetts konservative kollega Daniel Hannan presenterer et mer euroskeptisk syn.

Alexander Stubb hadde blogg da han var MEP, men den stoppet da han ble finsk utenriksminister. Han har startet opp igjen de siste dagene, og som leder for OSSE gir hans blogg et interessant innblikk i forbindelse med Georgia-krisen. Carl Bildts blogg har blitt veldig populær i Sverige, og han oppdaterer den ofte.

Hvem leser bloggene?
Når så mange kjente politikere prioriterer å ha egne blogger er det betimelig å spørre hvem som leser bloggene. Når man går inn i bloggverdenen ser man fort at det er mange koblinger mellom de ulike bloggerne. De lenker til hverandres blogger, de kommenterer hverandres innlegg og kommentarer, og man kan få inntrykk av at dette er en relativt begrenset krets.


Once again, Margot, you are living in Cloud Cuckoo Land. So please do Norway a favour and leave them alone… They are doing quite well without the Evil Empire, thank you!

- John R. Walker kommenterer Margot Wallströms blogg


Freelancejournalist Bente Kalsnes har blogget siden 2005 og har en mastergard i Communication, Culture and Technology fra Georgetown University i Washington D.C. Hennes blogg har en høy stjerne blant både norske og europeiske EU-bloggere. Kalsnes mener det ville vært en feilslått mediestrategi om politikere som Margot Wallström bare skulle konsentrere seg om ”mainstream media” som aviser og TV.

- For å nå ut til det store publikum må Wallström være flere steder, i aviser, på radio, på tv, på folkemøter, og selvsagt på nettet. Tall for mediabruk viser at "folk flest" ikke bare ser på TV og leser aviser, men bruker mer og mer tid på Internett, sier Kalsnes.

Hun har også omtalt Wallströms blogg i sin egen, og i den forbindelse spurte hun kommissæren hvorfor hun blogger.

- Bloggen lar meg bruke et vanlig språk som er forståelig for mannen i gata. De interaktive elementene, kommentarene, gjør bloggen attraktiv, siden jeg og leserne kan ha en toveis-kommunikasjon, var Wallströms svar, gjengitt i Kalsnes’ tidligere blogg.

Det ble stor ståhei da den estiske europaparlamentarikeren Marianne Mikko før sommeren la fram et forslag om å tydeliggjøre bloggernes rettslige stilling og oppfordre til frivillig registrering av bloggernes yrkesmessige og økonomiske ansvar og interesser. Spesielt i Sverige ble det sterke reaksjoner ledet an av bloggerne. De mest kontroversielle delene er nå tatt ut av forslaget, som etter planen skal behandles i plenum i Strasbourg. Uansett er det snakk om en såkalt rapport på eget initativ, som bare er en oppfrodring til Kommisjonen om å lage nytt regelverk. En av de få som forsvarte Mikkos rapport var Bergens Tidenes politiske kommentator, Frank Rossavik. Han etterlyste mer ansvarlighet i det som blir en stadig viktigere del av det offentlige rom.

- Ingen å trekke til ansvar ved feilinformasjon eller løgnaktigheter, og angrepne parters rett til samtidig imøtegåelse? Det er en kjernerettighet i Presse-Norge, men i nettjungelen kan du som regel glemme det, skriver Rossavik i en kommentar.


Europeiske bloggere kan med andre ord puste lettet ut i denne omgang. I en tid der personvernet står under stadig sterkere press fra bl.a. Datalagringsdirektivet og altomfattende overvåkning i regi av det svenske forsvaret, er det heldigvis ikke alle forslag om å kvele personvernet som får flertall.
- Boye Bjerkholt blogger om
forslaget om EU-registering av bloggere.

Europeisk bloggdebatt
Et problem som stadig trekkes fram i EU-sammenheng er at politisk debatt vanligvis begrenser seg til det enkelte land. Man får altså ingen felles EU-debatt, men 27 nasjonale debatter, som ofte ser veldig ulike ut fra land til land. En hovedårsak til dette er mangelen på grenseoverskridende europeiske medier.

I så måte representerer bloggene noe så unikt som et europeisk forum for debatt. Både de personlige bloggene og de såkalte multibloggene gir gjennom sine kommentarfelt mulighet til en debatt. Populære multiblogger, som A Fistful of Euros, den sterkt høyrevridde the Brussels Journal eller svenske Europabloggen, omtaler gjerne saker som ikke når fram i media, og de har ofte analyser med nye perspektiv. Nyheten om at Europaparlamentets septembersesjon for første gang i historien vil være i Brussel i stedet for Strasbourg, kom for eksempel på Jan Seifert’s blogg før verken media eller parlamentets hjemmeside kom med opplysningen. Mens hans føderalistiske medblogger, Jon Worth, sin analyse av Melodi Grand Prix viste at Armenia egentlig burde vunnet.

Vi har laget en oversikt over noen av de norske og internasjonale EU-bloggene.