Historisk arkiv

Til Oslo for å diskutere høyere utdanning

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Europaportalen

I slutten av måneden kommer 250 deltakere fra hele verden til Oslo for å diskutere hvordan samordningen av høyere utdanning i Europa skal knyttes til resten av verden.


Et europeisk rom for høyere utdanning
I 1999 møttes utdanningsministere fra 29 land og universitetsledere fra hele Europa for å drøfte utviklingen av høyere utdanning i Europa og utfordringen med å videreutvikle samarbeidet over landegrensene. Visjonen om å utvikle et europeisk rom for høyere utdanning innen 2010 er nedfelt i ministrenes erklæring fra møtet. Oppfølgningen har fått navnet Bologna-prosessen etter byen hvor møtet ble holdt.

Bologna-erklæringen inneholder målsettinger bl.a. om et totrinns gradssystem (i Norge Bachelor og Master) med overgangsmuligheter mellom landene, fremme av mobilitet, fremme av kvalitetssikring, og fremme av institusjonssamarbeid.

To år etter Bologna møttes ministrene igjen i Praha, deretter i Berlin. Antall medlemsland er har økt til 40. Siste ministermøte var i Bergen i mai 2005 og våren 2007 vil utdanningsministere fra 45 land møtes i London.

Arbeidsgrupper driver prosessen videre
Mellom ministermøtene er det arbeidsgrupper som driver prosessen videre. En av disse arbeidsgruppene utvikler nå en strategi for Bologna-prosessens eksterne dimensjon. Som et ledd i dette arbeidet arrangeres 28. og 29. september konferansen i Oslo. Blant spørsmålene som tas opp der er utfordringen med anerkjennelse av studieprogrammer med andre strukturer, hvordan gjøre Europa mer attraktiv innen høyere utdanning, og hvordan dette skal avveies mot faren for ”brain drain”.

Arbeidsgruppen ledes av Norge, og konferansen i Oslo hvor Nordisk Ministerråd er vert åpnes av kunnskapsminister Øystein Djupedal. Den siste konferansen vil bli holdt i Oslo i september med de nordiske landene og Nordisk Ministerråd som vertskap.

Mer informasjon om konferansen i Oslo finner du på www.bolognaoslo.com