Historisk arkiv

Brussel viktigere enn folk tror

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Europaportalen

- Det er mye viktigere enn mange tror å være norsk justisminister i Brussel. Det sa justisminister Knut Storberget da han torsdag møtte norske representanter i EU-hovedstaden.

- Det er mye viktigere enn mange tror å være norsk justisminister i Brussel. Det sa justisminister Knut Storberget da han torsdag møtte norske representanter i EU-hovedstaden.

Etter møtet med sine europeiske kolleger innledet justisminister Knut Storberget til en dialog med representanter for ulike norske interesser i Brussel. Foto: Anders Berg-Hansen, EU-delegasjonen.

Storberget var i Brussel i forbindelse med Rådsmøtet for justisministrene. Under møtet orienterte det franske formannskapet ved innenriksminister Alliot-Marie om at det er oppnådd enighet på embetsnivå om å ta Norge og Island med i samarbeidet etter Prüm-beslutningen. Prüm innebærer en forsterkning av det europeiske politisamarbeidet gjennom bedre informasjonsutveksling over landegrensene. Det viktigste er at politimyndighetene får tilgang til nasjonale databaser for DNA, fingeravtrykk og kjøretøyregistre i de andre medlemslandene.

Storberget sa seg fornøyd med hvordan EU har kommet Norge i møte under forhandlingene om norsk tilslutning til Prüm-beslutningen. – Det viser at det nytter hvis vi gjør en innsats, sa justisministeren. Han la vekt på at Brussel og det europeiske samarbeidet er viktig på det justispolitiske området. Justisdepartementet har tradisjonelt vært et hovedsaklig innenrikspolitisk departement, men med dagens kriminalitetsbilde er situasjonen en annen. Storberget mener Norge høster store fordeler på oppklaringssiden gjennom det internasjonale samarbeidet, og da først og fremst gjennom Schengen og politisamarbeidet der. Det har blant annet sammenheng med at stadig mer av kriminaliteten er grenseoverskridende. Da nytter det ikke bare med strengere straffer og mer penger, påpekte statsråden.

Også på reaksjonssiden spiller det europeiske samarbeidet en viktig rolle ettersom mange av de innsatte i norske fengsler er utenlandske statsborgere. Det aktualiserer avtaler om soning i hjemlandet og behov for opprustning av soningsforholdene i de nye medlemslandene i EU.

Justisministeren er i en særstilling som norsk statsråd ved at han gjennom Schengen-samarbeidet gis anledning til å delta på fellesorgandelen av EUs rådsmøter for justisministrene. Og han innrømmet at han iblant erter sine statsrådskolleger med at han er den eneste som sitter rundt bordet i Brussel. En slik anledning til å delta formelt på politisk nivå i Rådet finnes nemlig ikke i EØS-samarbeidet.

Storberget la vekt på at denne politiske deltakelsen også brukes av norske myndigheter til å sette fokus på områder som er spesielt prioritert i Norge. Han trakk fram innsatsen mot menneskehandel og vold mot kvinner og barn. Dette er eksempler på kriminalitet som ikke er like høyt prioritert i alle medlemsland. - Trafficking klarer vi ikke å håndtere bare med snever nasjonal lovgivning, sa Storberget. Norge forsøker nå å løfte fram både trafficking og vold mot kvinner og barn som en prioritering under EØS-midlene. Det vil si at deler av de norske midlene til EUs nye medlemsland kan rettes mot prosjekter og tiltak mot disse formene for kriminalitet.

- Hver fjerde kvinne i verden utsettes for alvorlige overgrep i form av trusler og vold. Det fortjener større oppmerksomhet, mener Storberget.