Historisk arkiv

Brustad møtte sin europeiske kollega

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Europaportalen

Alkohol, pasientmobilitet og kvinnehelse sto på dagsorden da helse- og omsorgsminister Sylvia Brustad møtte EUs helsekommissær Markos Kyprianou i Brussel tirsdag.

Brustad diskuterte blant annet helsetjenester, EUs alkoholstrategi og den kommende helsestrategien med europeiske kollega Markos Kyprianou.

Europakommisjonen arbeider for tiden med felles regler for handel med helsetjenester, og Brustad er positiv til kommisjonens arbeid på området. Den norske helse- og omsorgsministeren mener målet bør være å nedfelle dagens praksis i lovgivningen.

Norske myndigheter er opptatt av at økt pasientmobilitet i EØS-området ikke skal føre til økte sosiale ulikheter ved at bare de mest ressurssterke drar benytter seg av tilbud om helsetjenester i andre EØS-land.

Den økte pasientmobiliteten går i prinsippet begge veier: Samtidig som det skal bli lettere for norske pasienter å få behandling utført utenlands, blir det lettere for borgere i EU, Island, Sveits og Liechtenstein å få behandling ved norske sykehus. Helse- og omsorgsministeren frykter likevel ingen kraftig økning i tilstrømmingen til norske helseinstitusjoner:

- Erfaringene hjemmefra viser at flertallet ønsker å få behandling nær der de bor, slik at de kan få besøk av venner og familie underveis.

Mobilitet var ett av Europakommisjonens strategiske satsningsområder for 2006. For 2007 er likestilling et slikt satsningsområde, og dette er også statsråden opptatt av: Under møtet med kommissæren la Brustad vekt på kvinner og helse.

- Det er viktig at kvinners helse og kvinnesykdommer ivaretas på en god måte i Kommisjonens forslag, understreket Brustad.