Historisk arkiv

Buss og båt skal bli mer som fly

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Europaportalen

Hvis Kommisjonen får det som de ønsker skal buss- og båtpassasjerer få tilsvarende rettigheter som flypassasjerer i EU.

Kommisjonen vedtok 4. desember 2008 forslag til regelverk om rettigheter for buss- og båtpassasjerer. De to forslagene innholder blant annet minimumsregler knyttet til informasjon før og under reisen, samt assistanse og kompensasjon i forbindelse med forsinkelser og lignende. Forslagene må sees i sammenheng med tilsvarende regelverk som allerede er vedtatt overfor luftfart- og jernbanesektoren.

I en pressemelding fra Kommisjonen understreker transportkommissær Antonio Tajani at EU ikke kan leve med en situasjon hvor rettighetene til passasjerene avhenger av hva slags transportmiddel de benytter seg av.

Flypassasjerer har blitt godt vant med å kunne kreve informasjon, alternativ transport eller kompensasjon når en flyvning blir forsinket eller kansellert. Gjennom disse to lovforslagene ønsker Kommisjonen at også buss- og båtpassasjerer skal få disse rettighetene. I tillegg vil Kommisjonen etablere regler for selskapenes ansvar for både passasjerene og bagasjen, samtidig som uavhengige, nasjonale klageorgan skal opprettes for å avgjøre eventuelle tvister. Funksjonshemmede og personer med redusert bevegelighet skal sikres bedre tilgang og assistanse når de reiser med buss og båt.